Raad Weert wil zo snel mogelijk af van burgemeester Jos Heijmans

Print
Raad Weert wil zo snel mogelijk af van burgemeester Jos Heijmans

Burgemeester Jos Heijmans woensdagavond tijdens de raadsvergadering. Afbeelding: Peter Schols

Ospel / Weert -

Een meerderheid in de raad wil zo snel mogelijk af van burgemeester Jos Heijmans. Daartoe werd woensdagavond een motie van wantrouwen aangenomen.

De motie werd ingediend door Weert Lokaal, VVD en CDA, samen goed voor een overgrote meerderheid in de gemeenteraad van Weert. De partijen gaven aan het vertrouwen in Heijmans verloren te hebben naar aanleiding van de conclusies van het rapport Berenschot.

Lees ook: Heijmans geëmotioneerd: ‘Ik had kunnen aanblijven’

De raad krijgt twee weken de tijd om de motie eventueel terug te trekken. Gebeurt dat niet dan kan bij de Kroon een ontslagprocedure voor Heijmans in gang worden gezet.

Het bureau Berenschot onderzocht de integriteit van Heijmans in verband met de bestedingen van de zogenaamde COA-gelden. Dat is een bijdrage van het Rijk omdat Weert een asielzoekerscentrum binnen zijn grenzen heeft. Daarbij gaat het om enkele tonnen per jaar. Het onderzoek toonde aan de Heijmans een deel van dat geld op eigen houtje, buiten de wethouders om, uitgaf aan projecten.

Lees ook: Wethouders en Heijmans op ramkoers in integriteitskwestie

Verder bleek dat Heijmans niet zuiver was in zijn contacten met Horne Quartier, een bedrijf waarmee Weert zaken doet.

DUS Weert vond het nog te vroeg voor een motie van wantrouwen, omdat er nog een hoop zaken niet duidelijk zijn. Zo dient maandag een kort geding tussen Heijmans en de gemeente Weert waar nieuwe zaken aan het licht zouden kunnen komen.

D66 vond de conclusies uit het rapport Berenschot niet ernstig genoeg voor een motie van wantrouwen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →