Voormalig topkok Jan Vossen (75) overleden

Print
Voormalig topkok Jan Vossen (75) overleden

Afbeelding: Rob Oostwegel

Sweikhuizen / Maastricht / Itteren / Heerlen / Hoensbroek -

Voormalig topkok Jan Vossen is woensdag op 75-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Sweikhuizen aan een nierziekte.

De in Heerlerheide geboren cuisinier begon zijn lange en succesvolle horecacarrière als veertienjarige bakkershulp in Heerlen. Het was – na zijn legeropleiding tot commando – zijn opstap naar Bellevue in Vaals. Vervolgens toog hij richting Wellerlooi, waar hij in de keuken van het gerenommeerde aspergerestaurant De Hamert souschef werd.

Na Cocagne in Eindhoven en Interconti in Düsseldorf – met een Michelinster – ging hij onder kok Kees Preijde aan de slag bij hotel-restaurant Prinses Juliana in Valkenburg, destijds als een van de beste restaurants van Nederland kweekvijver voor jong ambitieus talent als Toine Hermsen, Hans Snijders, Margo Reuten en Pierre Wind.

Ook bij restaurant Au Coin des Bons Enfants dat toentertijd tot de top van de Nederlandse restaurants werd gerekend, was Vossen werkzaam. Zijn ambitie om chef-kok te worden voerde hem naar Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, dat na de opening in 1974 snel furore had gemaakt in culinair Nederland.

Vervolgens maakte hij de overstap naar de pas gerenoveerde Echoput in Apeldoorn, waar hij de faam van de wildkeuken meehielp te vestigen. In 1975 keerde hij terug naar Limburg, waar hij in 1977 Kasteel Wittem aan zijn eerste Michelinster hielp. Als begeesterd voorzitter van de afdeling Limburg van de Nederlandse Club voor Chef-Koks (NCCK) ijverde hij voor de verdere professionalisering van het koksvak.

Nadat Vossen in het pas geopende hotel Babylon in Den Haag de keuken op poten had gezet, werd hij door Benoît Wesley gevraagd om de leiding van de keuken van Hotel Maastricht op zich te nemen. Na zijn loopbaan was Vossen nog actief als jurylid van de nonnenvot- en oliebollenwedstrijden van De Limburger.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen