Toeristische sector loopt in zomer 4 miljard mis door wegblijven buitenlanders

Print
Toeristische sector loopt in zomer 4 miljard mis door wegblijven buitenlanders

Afbeelding: ANP

De toeristische sector in Nederland loopt in de maanden juli en augustus zo’n 4 miljard euro mis. Een van de oorzaken is het wegblijven van buitenlandse toeristen deze zomer. Ook door maatregelen om de coronacrisis in te dammen, zoals de 1,5 meterregel, valt minder geld te verdienen.

Het effect treedt op ondanks de extra inkomsten door Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. Dat berekenden economen van ING. Het verlies komt bovenop de sterke daling van de bestedingen in de afgelopen periode.

Bij de berekening is ING ervan uitgegaan dat reizen binnen Europa deze zomer weer kan en dat het vliegverkeer langzaamaan op gang komt. Mochten Europese grenzen gesloten blijven, dan valt het verlies hoger uit.

Vooral de afname van het aantal buitenlandse reizigers laat zich voelen. Verder besteden Nederlanders deze zomer minder geld aan een vakanties. Dit is dan voor rekening van Nederlandse aanbieders van vliegtickets of pakketreizen. Verder lopen bedrijven als KLM en Booking.com inkomsten mis. Deze bedrijven verlenen ook diensten aan reizigers die naar andere bestemmingen dan Nederland reizen.

Tegenover de afname van uitgaven aan buitenlandse vakanties staat een toename van bestedingen aan binnenlandse vakanties in de zomer. Nederland is voor ruim de helft van de mensen met buitenlandse vakantieplannen een alternatief, blijkt uit een enquête van ING. Mogelijk dat 1 miljoen Nederlanders ervoor kiezen om de buitenlandse vakantieplannen om te zetten. Alles bij elkaar kan dat volgens ING voor een impuls van 400 miljoen euro voor de sector zorgen.

Thuisblijvers die normaal gesproken wel op vakantie gaan, zouden daarnaast met uitstapjes deze zomer de sector een impuls van 300 miljoen euro kunnen geven. Verder berekende ING dat een deel van het geld dat voor vakanties was gereserveerd nu ook aan andere zaken worden uitgegeven. Dit gaat naar schatting om zo’n 600 miljoen euro.