Vader ontvoerde 13-jarige jongen zat samen met de verdachte in de gevangenis

Print
Vader ontvoerde 13-jarige jongen zat samen met de verdachte in de gevangenis

Khalid B., brein achter de kidnapping, en vader E.T. zaten in dezelfde periode in de gevangenis van Hasselt. Afbeelding: AD/Marc Baert

De vader van een ontvoerde, en inmiddels weer vrijgelaten, Belgische jongen (13) zat wegens drugssmokkel in de gevangenis van Hasselt, tegelijkertijd met iemand die nu een belangrijke verdachte in de ontvoeringszaak is. Dat bevestigen meerdere bronnen. De vader van de jongen zou tegen medegevangenen hebben opgeschept over ‘massa’s drugsgeld’ dat de politie niet had gevonden.

De vader van de ontvoerde jongen werd eind 2018 in een groot drugsproces veroordeeld tot zes jaar cel - zijn broer kreeg vijftien jaar. Dankzij de maanden die hij al voor het proces in de gevangenis zat, zit de vader van de 13-jarige zijn straf nu al drie maanden thuis uit met een enkelband. Een deel van zijn celstraf zat hij uit in de gevangenis van Hasselt - waar ook Khalid B. (45), het vermeende brein achter de kidnapping, op dat ogenblik gevangen werd gehouden.

De vader van de jongen zou tijdens zijn verblijf in de gevangenis tegen medegevangenen hebben opgeschept over de fortuinen die hij verdiende met de organisatie van transporten van xtc-pillen en cocaïne in verborgen ruimtes in auto’s. Voor zover bekend hadden B. en de man geen rechtstreeks contact met elkaar in de cel. Maar politierechercheurs houden er rekening mee dat die informatie via medegevangenen wel bij de verdachte is gekomen. Op die manier zou het ontvoeringsplan zijn ontstaan. ‘Pure speculatie’, noemt Luk Delbrouck dat, advocaat van de familie van de jongen.

Wachten, wachten, wachten

Met de inmiddels vrijgelaten jongen zelf zou het momenteel, gezien de omstandigheden, nog altijd opvallend goed gaan. Eerder zei advocaat Delbrouck al dat de tiener het verbazingwekkend goed doet. De jongen werd na zijn vrijlating en thuiskomst een eerste keer kort verhoord door gespecialiseerde agenten. Aan hen zou hij hebben verteld dat hij zo goed als altijd alleen opgesloten zat in een kamer. Als hij naar het toilet moest of de kidnappers iets anders wilde vragen, moest hij op de deur kloppen. De tijd doodde hij voornamelijk met tv kijken en wachten, wachten, wachten, zoals hij het zelf omschrijft.

Lees ook: Door criminelen ontvoerde dertienjarige jongen na 42 dagen vrijgelaten, zeven arrestaties

De jongen verklaarde verder dat hij tijdens de 42 dagen durende gijzeling minstens twee keer werd vervoerd. Volgens hem gebeurde dat ‘gewoon’ op de achterbank van een auto en dus niet in de kofferruimte, zoals vaak in de films. Al is ‘gewoon’ natuurlijk een understatement. De jongen zegt dat hij denkt dat er telkens meerdere mannen bij hem in de auto zaten omdat hij minstens twee mannen hoorde praten met elkaar. Meestal spraken ze Nederlands. Zien kon hij ze nooit. Bij zo’n verplaatsing, of als er een ontvoerder in de kamer bij hem kwam, moest de jongen altijd eerst een stoffen brilletje opzetten. ,,Eentje zoals mensen dragen om te slapen in het vliegtuig.’’ Ze zouden hem ook hebben gezegd dat zijn ouders moésten betalen of dat hij het niet zou overleven. De jongen besefte dus maar al te goed wat er aan het gebeuren was. De daders zouden hem meteen ook duidelijk hebben gemaakt dat hij geen eisen te stellen had.

Snel geld

Wat de verdachten met het losgeld van plan waren, blijft onduidelijk. Wel is het duidelijk dat de zeven verdachten - van wie er zes zijn aangehouden - allemaal een strafblad hebben en dat sommigen het snelle geld niet schuwen. Zoals Abderrahman L. (26), die in maart van vorig jaar één jaar cel kreeg omdat hij zich uitgaf voor een taxichauffeur. De Antwerpenaar beweerde dat hij geen cash mocht ontvangen en liet zijn klant pinnen aan een automaat. Daarbij duwde hij het slachtoffer omver en verdween met diens pinpas en -code. Hij pinde later 1120 euro met de gestolen kaart.

Lees ook: Familie van ontvoerd 13-jarig jongetje werd rijk van grootschalige drugssmokkel

Vrijdag verschijnen Abderrahman L., Khalid B. en vier andere verdachten voor de rechter. Die moet beslissen of ze langer in voorarrest moeten blijven.