Cultuur

Welke Limburgse cultuurmakers krijgen Haags subsidiegeld?

Opera Zuid is een van de gezelschappen uit Limburg die kans maken op Haags subsidiegeld. © Campagnebeeld Fantasio/Opera Zuid

Een spannende dag voor de Limburgse cultuur, donderdagmiddag 4 juni wordt in Den Haag het rapport gepresenteerd welke instellingen, gezelschappen, musea en festivals de komende vier jaar kans maken op rijkssubsidies via de Basisinfrastructuur 2021 - 2024.

onze verslaggever

Zeker in deze onzekere coronatijden biedt een gegarandeerde landelijke subsidie de komende vier jaar financiële zekerheid en rust om te bouwen aan de toekomst. In totaal heeft cultuurminister Ingrid van Engelshoven 200 miljoen euro te verdelen, 220 cultuurmakers uit het land hebben een aanvraag ingediend.

Limburg

In Limburg maken bijvoorbeeld philharmonie zuidnederland, Opera Zuid, de Nederlandse Dansdagen, het Bonnefantenmuseum, Toneelgroep Maastricht en Theater Het Laagland uit Sittard kans op deze rijkssubsidies. Zij hebben aanvragen ingediend.

De 220 aanvragen uit het hele land zijn de afgelopen maanden beoordeeld door de Raad voor Cultuur, het belangrijkste adviesorgaan in deze. Zij presenteren hun adviezen donderdagmiddag aan minister Van Engelshoven. Op 29 juni wordt het advies door de Tweede Kamer besproken en op Prinsjesdag, 15 september, maakt Van Engelshoven de definitieve toekenningen bekend. De ervaring uit voorgaande jaren leert dat ministers adviezen van de Raad voor Cultuur meestal grotendeels overnemen.

Talkshow

In De Oranjerie in Roermond staat donderdagavond om 19.30 uur de talkshow van Cultuur in Bedrijf Limburg in het teken van de verdeling van het Haags subsidiegeld. Aan tafel schuiven onder anderen Stijn Huijts (Bonnefantenmuseum), Servé Hermans (Toneelgroep Maastricht), Waut Koeken (Opera Zuid) en Simone Mager (Theater Het Laagland) aan. De talkshow is online te volgen via het YouTubekanaal van Cultuur in Bedrijf Limburg.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal