Amsterdam

FNV: ‘Meeste taxichauffeurs denken te moeten stoppen’

© ANP

Taxichauffeurs zien de toekomst somber in. Meer dan 70 procent van hen verwacht binnen een jaar te stoppen met het werk. Dat meldt vakbond FNV op basis van een enquête onder meer dan 200 chauffeurs.

ANP

Het gemiddelde inkomen van taxichauffeurs is door de coronacrisis enorm gedaald. Bijna driekwart van de chauffeurs is gestopt met rijden en meer dan een kwart werkt door uit noodzaak. Maandelijkse vaste kosten, zoals de lease van de auto, lopen gewoon door.

De omzet van de chauffeurs die nog wel de weg op gaan, is ingestort. Hun gemiddelde wekelijkse bruto omzet in april en mei daalde tot 140 euro, tegenover 1715 euro in dezelfde periode vorig jaar. „Sommige chauffeurs zijn bijna helemaal afhankelijk van de overheid”, vertelt Amrit Sewgobind, FNV-bestuurder. „De steun die ze krijgen kan net de zakelijke kosten dekken die ze maken. Daarom moeten ze ervoor kiezen om andere rekeningen zoals huur of telefoonrekening maar even niet te betalen”, aldus Sewgobind.

Bij platformtaxichauffeurs, die vooral voor Uber werken, is het percentage dat verwacht te stoppen nog hoger dan bij zelfstandige taxichauffeurs. Dat komt volgens het FNV omdat die chauffeurs afhankelijk zijn van de app en toch al minder verdienden. Ook hebben zij geen zakelijke klanten op waar ze op kunnen terugvallen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal