Nood hoog bij Airport Weeze, zes miljoen euro van de overheid gevraagd

Print
Nood hoog bij Airport Weeze, zes miljoen euro van de overheid gevraagd

Airport Weeze hoopt dat Ryanair vanaf juli weer gaat vliegen. Afbeelding: EPA

Afferden / Siebengewald / Bergen / Well / Wellerlooi / Aijen / Nieuw-Bergen / Heukelom / Knikkerdorp -

Bij Airport Weeze is de nood hoog. Na een extra overheidsinjectie van bijna twee miljoen eind vorig jaar, wil de vakantieluchthaven nu zes miljoen euro.

De luchthaven ligt al sinds 24 maart stil sinds het Ierse Ryanair en het Turks-Nederlandse Corendon hun activiteiten hebben gestaakt. Dat kost Airport Weeze een miljoen euro per maand. Als het zo doorgaat komt de bodem van de kas rond juli/augustus in zicht.

Airport Weeze wil nu geld van de regio Kleve en de gemeente Weeze om de lopende rekeningen te kunnen betalen. In ruil voor zes miljoen euro krijgen ze aandelen van het luchtvaartbedrijf. Die hebben ze ook al eerder gekregen omdat ze de rente op eerdere leningen uitbetaald krijgen in de vorm van aandelen. De grootaandeelhouder van de luchthaven, de Nederlander Herman Buurman, is volgens de Rheinische Post niet van plan de portemonnee te trekken om het vliegbedrijf te stutten. Hij heeft veel last van de coronacrisis. De verhuur van hotels en terminals ligt stil en het Parookaville-Festival is afgeblazen vanwege het coronavirus. Wel wil Buurman, aldus de Duitse krant, afzien van langlopende leningen ter hoogte van vier miljoen euro.

De regionale bestuurders zijn onlangs in een besloten bijeenkomst geïnformeerd over de hulpvraag van de luchthaven. Later deze maand beslissen de volksvertegenwoordigers van de regio en gemeente of ze de luchthaven overeind houden. De hoop is erop gevestigd dat Ryanair in juli weer gaat vliegen vanaf Weeze. Vorig jaar trok Airport Weeze 1,2 miljoen passagiers, volgend jaar wordt rekening gehouden met 960.000 vakantiegangers. In 2024 zouden dat er weer 1,1 miljoen moeten zijn.