Van nul tot nu

Maria Boesten, beter bekend als ‘Marie van de Boos’

Print
Maria Boesten, beter bekend als ‘Marie van de Boos’

Marie van de Boos. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Geleen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Maria Boesten werd geboren in Spaans-Neerbeek op 13 maart 1858. Zij was het zesde kind van het echtpaar Pieter Frans Boesten en Johanna Elisabeth Haerden. Bij een grote brand op 20 september 1857 brandde hun huis, samen met nog 17 andere woningen, geheel af. Met hulp van de buren waren de meeste huizen in 1861 weer herbouwd.

Hoewel Marie veel last had van migraine ging ze al op veertienjarige leeftijd in Maastricht werken. Vijf jaar later woonde ze weer thuis. Af en toe was de migraine zo erg dat ze tien dagen niets deed. Vooral haar zwager Martin Beckers stoorde zich daar mateloos aan. Wel mee-eten, maar niet werken, dat kon niet. Zijn uitkomst was dat hij haar krankzinnig liet verklaren en opnemen in een ‘gekkenhuis’. Hoewel het gemeentebestuur vond dat het wel meeviel met haar ziekte, werd ze in 1898 toch opgenomen in het krankzinnigengesticht in Den Bosch. Binnen een jaar was ze echter weer terug thuis. De gemeente wilde de kosten van haar verblijf elders niet betalen.

Nadat haar ouders waren overleden werd hun huis verkocht. Van haar erfdeel werd een stukje grond gekocht aan de Baan (Rijksweg Noord) en werd in 1903 een huisje voor haar gebouwd. Marie heeft nooit honger geleden. Ze had haar adressen waar ze kon eten en ook nog wat voedsel meekreeg voor haar huisdieren. Als ze wegging, deed ze al haar kleren over elkaar aan, dan was ze er zeker van dat ze niet gestolen konden worden. Vaak werd ze ook geplaagd door de jeugd die met stenen tegen haar deur te gooiden. Er werd ook naar haar geroepen: ‘Marie van de Boos haet sop gekaok, zeve daag van eine knaok’.

Marie overleed op 3 mei 1933 op 75-jarige leeftijd in het ziekenhuis van Sittard.

De foto en de tekst werden eerder geplaatst in het boek ‘Geleen zoals het vroeger was deel 1’. Vanwege de grote vraag naar dit boek verschijnt er op 13 juni een herdruk in beperkte oplage.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen