Zwemsport Parkstad mag Zuidplas Sibelco niet gebruiken voor zwemmen in ‘open water’

Print
Zwemsport Parkstad mag Zuidplas Sibelco niet gebruiken voor  zwemmen in ‘open water’

Trainer Dennis Colijn van Zwemsport Parkstad in open water. Afbeelding: Dave van Beek

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Bocholtz / Simpelveld / Huls / HEERLEN / Hoensbroek -

De Zuidplas van de Sibelcogroeve mag vooralsnog door Zwemsport Parkstad niet worden gebruikt als ‘open water’. Volgens Natuurmonumenten zwemt de bever er al, een beschermde diersoort.

Natuurmonumenten heeft de zwemvereniging laten weten dat de Zuidplas nog niet in eigendom aan haar is overgedragen. Sibelco is nog bezig met de eindafwerking en de voorbereidende werkzaamheden voor de overdracht. Een definitieve overdrachtsdatum is nog niet bekend, is de zwemmers gezegd.

Daarbij komt dat de Zuidplas is ingericht als natuur- en wandelgebied en geen mogelijkheden tot zwemmen biedt, heeft Natuurmonumenten de zwemmers laten weten. Zij krijgen vooralsnog geen toestemming. Te meer omdat de bever hier al zou zwemmen, een beschermde diersoort.

Lees ook: Zwemsport Parkstad laat oog vallen op Zuidplas Sibelco

Horecafamilie

In eerste instantie zouden Heerlen en Sibelco onderzoeken of vanaf 2023 gezwommen kan worden in de Middenplas, ook al wordt dan in een gedeelte nog zilverzand gewonnen. Eind vorig jaar kondigde het gemeentebestuur aan dat ook de mogelijkheden voor zwemrecreatie in de Zuidplas worden onderzocht. Daarbij zouden de plannen van horecafamilie Mlekuz worden meegenomen.

Sporters

Zwemsport Parkstad is een samenwerking tussen Nimo Landgraaf, ZV Brunssum en KZPC Kerkrade en telt bijna 300 leden. De club is drie jaar op rij nationaal kampioen open water zwemmen geworden. Volgens trainer Dennis Colijn is de Zuidplas heel geschikt. Dat de plas niet geschikt is gemaakt voor recreatief zwemmen zou niet betekenen dat hier gevaar bestaat voor getrainde sporters.

De petitie van Comité Zuidplas Parkstad 2020 heeft al 3725 handtekeningen.

Lees ook: Zwemmen in Zuidplas weer op tafel

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen