De dame van Voerendaal: tweede in een serie kunstwerken

Print
De dame van Voerendaal: tweede in een serie kunstwerken

De dame van Voerendaal voor het station in Voerendaal. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen -

Voor het station van Voerendaal staat sinds kort De dame van Voerendaal. Het kunstwerk, gemaakt van cortenstaal, is gebaseerd op een vrouwenportret uit de Romeinse tijd, dat honderd jaar geleden in Voerendaal gevonden is.

„Op basis van ons archeologisch verleden willen we graag kunstwerken in de gemeente plaatsen, die refereren aan het Romeins verleden en het Land van Kalk”, aldus wethouder Peter Thomas (Erfgoed, CDA). Volgende week wordt het hoofd van De dame van Voerendaal gevuld met Kunradersteen. Thomas en de beheerder van het station graveren dan de eerste steen die geplaatst wordt. Thomas: „Omwonenden en andere geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om te komen kijken en om, net als wij, de stenen te graveren.” Op welke dag dit gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.

Lees ook: De Dame van Voerendaal komt tot leven tijdens Romeinenweek

De dame van Voerendaal is het tweede kunstwerk in de gemeente Voerendaal dat gemaakt is van cortenstaal en gevuld wordt met Kunradersteen. In Ubachsberg ligt op de hoek van Mingersborgerweg en de Jozefstraat een kunstwerk in de vorm van het woord ‘kalk’ in het gras, tevens gemaakt van cortenstaal en gevuld met Kunradersteen.

Reeks

Beide ontwerpen zijn gemaakt door Kanzie uit Neerritter. Het ontwerpbureau heeft nog meer ontwerpen klaarliggen die op dezelfde manier kunnen worden vormgegeven. „Zo krijgen we een reeks van verschillende objecten, die één lijn vormen door de materialen waarmee ze worden gemaakt”, aldus Thomas. „Op dit moment zijn er nog geen nieuwe plannen voor een derde kunstwerk.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen