Mag mijn baas mij verplichten een mondkapje te dragen?

Print
Mag mijn baas mij verplichten een mondkapje te dragen?

Foto ter illustratie. Afbeelding: Shutterstock

Thuiswerkers gaan weer langzaam terug naar kantoor. Maar wat zijn je rechten en plichten in deze fase van de coronacrisis? Wat doet een werkgever met mogelijke besmettingen? Kan hij je verplichten om een mondkapje te dragen? Zo ja, kun je deze dan declareren? Met Gerard Berghuis, advocaat arbeidsrecht bij Baasz Advocaten, zetten we een aantal veelgestelde vragen op een rij.

Kan ik mijn mondkapje voor het reizen van en naar werk declareren bij de baas?

We zijn sinds 1 juni verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Dus als je naar je werk reist met het ov, ben je verplicht om een mondkapje aan te schaffen. Kun je die kosten dan ook declareren bij de baas? Berghuis: ,,Veel werknemers komen bij ons met die vraag. Uit een poll op onze Instagram blijkt dat ruim 33 procent van de werknemers en werkgevers denkt dat deze kosten vergoed moeten worden.’’

Maar het antwoord op de vraag is ‘nee’. ,,Je bent in principe zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je van en naar het werk gaat. Ambtenaren krijgen wel twee mondkapjes per reis vergoed, dat is nou eenmaal zo afgesproken.” Werkgevers kunnen uiteraard wel zelf de keuze maken om de mondkapjes van werknemers te vergoeden.

Mag een werkgever mij verplichten om een mondkapje te dragen op het werk?

In sommige werksituaties komt de gezondheid van werknemers in gevaar en kan een werkgever niet anders dan verdergaande maatregelen treffen. ,,Aan de productielijn in fabrieken lukt het werknemers niet altijd om 1,5 meter afstand te houden. Dan wil je er als werkgever andere maatregelen treffen om besmetting te voorkomen.’’

Berghuis legt uit dat een werkgever zich in dat geval kan beroepen op zijn recht om voorschriften op te stellen. ,,Het verplicht stellen van het dragen van een mondkapje kan een redelijk voorschrift zijn. Daar heeft een werknemer zich dan aan te houden. Blijft hij of zij weigeren? Dan kun je de rechter vragen in te grijpen, maar kies altijd eerst voor een gesprek.”

Mijn werkgever heeft de werkplek niet coronaproof gemaakt, wat kan ik doen?

Berghuis: ,,Een werkgever moet zich aan de coronamaatregelen houden die door het RIVM zijn opgesteld. Hij moet dit dus regelen.” Heeft je baas geen looproutes gemarkeerd, instructies opgehangen en handgel neergezet? Dan kun je hem daarop aanspreken. ,,Wij adviseren altijd om op dat moment met elkaar in gesprek te gaan. Werkt dat niet, dan kun je de arbeidsinspectie inschakelen. Maar dat gaat wel heel ver.” Je kan volgens Berghuis altijd nog aangeven dat je niet wil komen zolang er geen veilige werkomgeving gecreëerd is.

Is een werkgever verplicht om een mogelijk besmette werknemer te melden bij de GGD?

Volgens minister De Jonge van Volksgezondheid hoeven werkgevers een werknemer die mogelijk besmet is niet te melden bij de GGD. ,,Een werkgever kan hier geen oordeel over vellen. Anders kom je in een wel-ziek-niet-ziekdiscussie terecht. Alleen een bedrijfsarts kan dit melden omdat hij de enige is die kan vaststellen of een werknemer mogelijk besmet is met het coronavirus”, zegt Berghuis.

Schakel zodra je het vermoeden hebt dat een werknemer corona heeft meteen een bedrijfsarts in en regel een spoedconsult voor de volgende dag. ,,Zeg tegen je werknemer dat je wil dat diegene zich daar zo snel mogelijk laat zien. Daarna kun je afspreken dat diegene tot die tijd thuis blijft. Leg daarbij als werkgever uit dat je geen risico wil lopen op meer besmettingen.”

Kan ik zelf aan de bel trekken als ik een proestende collega tegenover me heb zitten?

Iedereen op de werkplek dient zich aan dezelfde regels te houden. Niet alleen je werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkplek, dat ben je zelf ook, zegt Berghuis. Maar er zijn altijd mensen die het niet zo nauw nemen met de maatregelen. ,,Sommigen zitten daar heel strak op, anderen zijn daar veel makkelijker in en dat kan voor irritaties zorgen. Als je collega onvoldoende afstand houdt en toch proestend tegenover je zit, dan moet je daar wat van zeggen.”

Wil de collega in kwestie niet naar je luisteren? Dan kun je naar je werkgever stappen. ,,Een werkgever moet in dat geval op zijn strepen gaan staan. Als iemand zich niet aan de regels wil houden, moet je hem naar huis sturen.”