Halsema en Grapperhaus ruzieden via de app over demonstratie Dam

Print
Halsema en Grapperhaus ruzieden via de app over demonstratie Dam

Ferd Grapperhaus en Femke Halsema. Afbeelding: AD/ANP

Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema hebben op de avond van de demonstratie op de Dam hoog oplopende ruzie gehad via Whatsapp.

Uit hun conversatie, die donderdagmiddag is vrijgegeven, blijkt duidelijk dat Halsema zich ‘in de kou gezet voelt’.

Grapperhaus zei voor de camera’s dat de demonstratie tegen racisme alle perken te buiten ging. Veel mensen konden geen anderhalve meter afstand houden. Halsema wilde daar niet op ingrijpen.

Lees ook: Burgemeester Femke Halsema: ‘het recht op betogen schuif je niet opzij’

Ruggespraak

Ze appte naar de minister: ,,Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou. Femke.” Hij reageerde vervolgens met: ,,Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek.”

Vervolgens stuurde de burgemeester: ,,Wat is dit nou?” Grapperhaus legde uit dat hij vindt dat hij niet zijn fiat had gegeven om niet in te grijpen. Waarop Halsema aangaf: ,,Deze wilde je vastleggen voor de wob (een wet waardoor gegevens naar buiten kunnen komen, red. ). ,,Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen i.p.v. mij in de kou te zetten.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen