Lichaam van surfer Mathijs (23) gevonden

Print
Lichaam van surfer Mathijs (23) gevonden

Hulpdiensten en een lijkwagen bij het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen, nadat een stoffelijk overschot werd gevonden. Afbeelding: ANP

Het lichaam dat vanmorgen is gevonden bij het Noordelijk Havenhoofd in Scheveningen is inderdaad van de 23-jarige Mathijs, de vijfde surfer die op 11 mei omkwam in een dikke laag schuim van algen in de zee bij Scheveningen.

Met het bergen en identificeren van zijn lichaam komt een einde aan een ruim twee weken durende, onvermoeibare reddingsoperatie van professionele hulpdiensten, familieleden, vrienden en vrijwilligers om alle vijf jonge, sportieve mannen die omkwamen bij het surfdrama ‘thuis te brengen’, zoals dat bij de reddingsdiensten op zee heet.

Het een einde aan de onverdraaglijke gedachte van nabestaanden dat Mathijs alleen in zee lag. Bij het afscheid van de andere omgekomen zwemmers en surfers Joost (30), Sander (38), Pim (24) en Max (22) is bij de vermissing van het lichaam van Mathijs steeds nadrukkelijk stilgestaan.

Nu Mathijs is gevonden, zijn de vijf witte haringen op een zwarte achtergrond die tot symbool zijn gemaakt van de slachtoffers van het surfdrama compleet. Op verschillende plekken in Scheveningen is het symbool te zien. Op vlaggen van strandpaviljoens en op de gevel van surfspot The Shore, waar met name Joost, Sander en Pim dagelijks kwamen. The Shore groeide direct na het ongeluk uit tot een plaats waar kon worden gerouwd en herdacht.

Het surfdrama heeft nog steeds grote impact op de surfgemeenschap in Scheveningen. Ook al wordt er weer gesurft en zijn de lessen bij de verschillende surfscholen weer opgestart.

Mathijs en Max, beiden studenten van de TU Delft, waren op de maandagavond van 11 mei samen gaan surfen. Joost, Sander en Pim waren in zee voor een training lifeguard zwemmen. Alle vijf zijn door nog onbekende oorzaak onder een dikke, verstikkende laag algen terecht die zich had opgehoopt in de branding van de zee. Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee is nog bezig met het zoeken naar de oorzaak van niet eerder vertoonde hoeveelheid opgehoopte algenschuim voor de kust.

De laag was zo dik dat tijdens de reddingsactie die maandagavond en ook de volgende ochtend was een helikopter uren lang bezig is geweest het schuim weg ‘te blazen’ zodat de hulpverleners meer zicht kregen op het water. De lichamen van Joost en Sander zijn dezelfde maandagavond gevonden en uit het water gehaald. Pim en Max zijn de volgende ochtend geborgen. Ook het lichaam van Mathijs is die dinsdagochtend gezien, maar kon door de weersomstandigheden niet uit het water worden gehaald. Daarna verloren de hulpdiensten zicht op het lichaam.

Mensen van de Koninklijke Nederland Reddingsmaatschappij, de Kustwacht, de Koninklijke Marine, politie, brandweer en vrijwilligers zijn twee weken met elkaar blijven zoeken naar Mathijs met onder sonar, honden en paragliders. De politie vroeg ondertussen iedereen op uit te kijken naar het lichaam als het zou aanspoelen. Donderdagochtend kreeg de politie een melding dat iemand ‘iets’ had gezien tussen de basaltblokken van het Noordelijk Havenhoofd, een plek waar al lang en vaak was gezocht.

Voor Mathijs, die in Capelle aan den IJssel opgroeide en in Delft werktuigbouwkunde studeerde waren vrienden en sport alles in het leven. Hij was lid van studentenvereniging DS5 en de Studenten Snow Skate Surf Society. Samen met Max zocht hij vaak de zee op.