Agenten voor het eerst voor de rechter na dood Floyd

Print
Agenten voor het eerst voor de rechter na dood Floyd

Afbeelding: EPA

Drie van de agenten die betrokken waren bij de arrestatie van George Floyd zijn donderdag voor het eerst voor de rechter verschenen. Die stelde hun borg vast op 1 miljoen dollar (ongeveer 880.000 euro).

Hoofdverdachte Derek Chauvin, de agent die met zijn knie op de nek van Floyd drukte, was niet aanwezig. Hij verschijnt maandag voor de rechter. Chauvin en zijn drie collega’s zijn na de dood van Floyd ontslagen en later zelf opgepakt. Chauvin wordt verantwoordelijkheid gehouden voor de dood van de arrestant.

De oud-agenten Thomas Lane, J. Alexander Kueng en Tou Thao worden verdacht van medeplichtigheid en verschenen na elkaar voor de rechter. Ze droegen oranje jumpsuits en zwegen. De advocaat van Lane stelde dat zijn cliënt meende dat hij op een correcte manier zijn werk deed.

Op videobeelden is te zien dat Lane en Kueng hun collega Chauvin helpen om Floyd tegen te grond te houden. Thao staat tussen de omstanders en de arrestant, die herhaaldelijk duidelijk maakt dat hij niet kan ademen.

De raadsman maakte bezwaar tegen het bedrag dat zijn cliënt moet betalen om voorlopig vrij te komen. De rechter toonde zich bereid de borg onder voorwaarden te verlagen naar 750.000 dollar. Dan moeten onder meer alle persoonlijke vuurwapens worden ingeleverd.