Rutte denkt niet langer onbekommerd over Zwarte Piet

Print
Rutte denkt niet langer onbekommerd over Zwarte Piet

Afbeelding: ANP

Premier Mark Rutte is van gedachten veranderd over Zwarte Piet. Verklaarde hij in 2013 nog onbekommerd dat „Zwarte Piet nu eenmaal zwart” is, inmiddels heeft hij „een grote verandering doorgemaakt”.

Rutte kwam tot inkeer doordat hij mensen ontmoette „met een donkere huidskleur, met kinderen, die zeiden: ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat die Piet zwart is”, zei hij donderdag in de Tweede Kamer. „Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.” Zwarte Piet zal de komende jaren uit beeld verdwijnen, verwacht Rutte. „Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.”

De minister-president erkent dat er in Nederland „plaatsen zijn waar institutioneel racisme voorkomt”. Toch wil hij die term, die uitdrukt dat niet alleen individuen maar ook overheden en andere belangrijke organisaties zich aan racisme bezondigen, niet gebruiken. Ook al kan dat mensen helpen die tegen die wantoestand te hoop lopen. De premier is bang mensen die helemaal geen racistische inborst hebben, te vervreemden door hun dat etiket op te drukken.

Sinds hij in 2013 Zwarte Piet „nu eenmaal zwart” noemde, hield de premier zich zoveel mogelijk buiten het felle debat dat in de samenleving oplaaide over de metgezel van Sinterklaas. Het is aan de samenleving om een traditie desgewenst te veranderen, herhaalde hij keer op keer.

De Amerikaanse anti-racismeprotesten, ingegeven door racistisch politiegeweld in de Verenigde Staten, zijn de afgelopen dagen ook naar Nederland overgeslagen. Rutte erkende woensdag al dat racisme ook in Nederland een „systemisch” probleem is, wat betekent dat het in de hele samenleving voorkomt.

Rutte gaat binnenkort praten met vertegenwoordigers van Black Lives Matter, de drijvende kracht achter de protesten, en hun geestverwanten, beloofde hij de Kamer.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen