Corona was al in januari in Nederland

Print
Corona was al in januari in Nederland

Een coronapatiënt op de intensive care werd half april verplaatst met een traumahelikopter. Nu de druk op de ic’s flink is verminderd is dat niet meer nodig. Afbeelding: AD/BSR Agency

Het eerste geval van het coronavirus in Nederland werd op 27 februari vastgesteld, maar weken daarvoor hadden mensen al coronagerelateerde klachten. De eersten vertoonden al in januari symptomen, staat in de donderdag verstrekte cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

154 mensen waren al ziek vóór de vaststelling van het eerste coronageval. Het gaat om de dag waarop ze zich de eerste coronagerelateerde klachten herinneren. Of die klachten door het coronavirus komen, is niet altijd na te gaan. Een persoon kreeg al op 1 januari klachten, maar deskundigen zeggen dat het heel onwaarschijnlijk is dat dit door een coronabesmetting kwam. In januari ging het om negen mogelijke besmettingen.

Uit een reconstructie die het AD eerder maakte over het spoor dat het virus door Nederland trok, was al duidelijk dat de man uit het Brabantse Loon op Zand op 27 februari - formeel de eerste Nederlandse patiënt - niet als eerste was besmet. In de weken daarvoor trok corona al door het land. Virologen gingen toen nog uit van midden februari als startpunt, maar toen gingen nog niet alle alarmbellen af. Dat kwam pas op 27 februari.