Amsterdam

‘Overheid overweegt staatssteun aan HEMA’

Print
‘Overheid overweegt staatssteun aan HEMA’

Afbeelding: Getty Images

De overheid zit aan tafel bij de gesprekken over de redding van HEMA.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft enkele weken geleden zakenbank Lazard ingehuurd om te onderzoeken welke rol de regering kan spelen bij het door schulden overladen winkelbedrijf, bijvoorbeeld in de vorm van garanties op leningen.

Dat bevestigen meerdere bronnen tegenover het FD. „Den Haag houdt de situatie rond Hema al maanden scherp in de gaten omdat het een grote werkgever is”, zegt een betrokkene op voorwaarde van anonimiteit. HEMA heeft in Nederland 9500 mensen in dienst en telt 550 filialen verspreid over het land. Ook de leefbaarheid van de binnensteden speelt mee.

De winkelketen zit financieel klem. De schuld van meer dan 750 miljoen euro is al jaren te hoog. De coronacrisis heeft de precaire situatie verergerd.

Hema kwam eind 2018 weer in Hollandse handen na zeven jaar leuren door Lion Capital. Nog geen 2 jaar nadat miljardair Marcel Boekhoorn de winkelketen overnam van de Britse durfinvesteerders, probeerden schuldeisers eigenaar te worden van ons nationale warenhuis. In ruil daarvoor zijn ze bereid 300 miljoen euro aan schulden weg te strepen.

De groep schuldeisers - het gaat voornamelijk om professionele beleggers - legden hun plan eind mei voor aan de HEMA-directie. Het bedrijf bevestigde toen in gesprek te zijn met de schuldeisers. „Deze gesprekken passen in onze plannen om te komen tot een gezonder schuldniveau. Op die manier zullen we nog beter in staat zijn om te kunnen investeren in het bedrijf en in verdere groei”, liet een woordvoerster weten aan het AD. Over de inhoud van de lopende gesprekken doet Hema geen mededelingen. Boekhoorn zelf wilde niet reageren.

Het ministerie van Economische Zaken wil ook geen commentaar geven op het bericht van het FD. Een woordvoerder van het ministerie laat aan RTL Nieuws weten ‘continu in gesprek’ te zijn met bedrijven en sectoren over problemen die spelen. Dat gebeurde ook al voor de coronacrisis. „Vanwege de bedrijfsvertrouwelijkheid doen we zoals gebruikelijk geen mededelingen over individuele bedrijven”, aldus de woordvoerder.