Onderzoek: Zeeschuim belangrijkste oorzaak van surfdrama Scheveningen

Print
Onderzoek: Zeeschuim belangrijkste oorzaak van surfdrama Scheveningen

Een medewerker van de KNRM trotseert het opvliegend schuim tijdens de hervatte zoektocht naar de vermiste watersporters bij het Noordelijk Havenhoofd. Afbeelding: ANP

Het eerste onderzoek naar de oorzaken van het drama waarbij op 11 mei vijf surfers om het leven kwamen, lijkt erop te wijzen dat met name de grote hoeveelheid schuim die op dat ogenblik op het water lag een verklaring is voor het ongeval.

Het schuim ontstond die dag waarschijnlijk door een uitzonderlijke combinatie van veel algenresten en een voor dit jaargetijde ongebruikelijk harde wind uit het noord-noordoosten.

Vrijdag ontvangt de gemeenteraad de rapporten van de regionale hulpdiensten, inclusief de KNRM en de Kustwacht, van de gemeente Den Haag zelf, van het Openbaar Ministerie, van het KNMI en de quick scan Zeeschuim gecoördineerd door het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ).

Ongelukkige samenloop

Burgemeester Johan Remkes: ,,Ik ben het NIOZ zeer erkentelijk dat zij, in een voor een academisch instituut ongekend hoog tempo, de inzichten van eigen onderzoekers en een groot aantal andere deskundigen naar de ontwikkeling van het zeeschuim hebben verzameld en geduid. Ook het KNMI heeft snel in kaart gebracht wat de meteorologische ontwikkelingen die dag en avond zijn geweest. Uit de rapportages van de hulpdiensten blijkt opnieuw dat zij alles op alles hebben gezet die avond en de dagen erna. Het OM kan met zekerheid zeggen dat er geen sprake is van mogelijk strafbaar handelen. De slachtoffers krijgen we hier niet mee terug maar voor de families en vriendenkringen die zo’n groot verlies moeten lijden is inzicht in de gebeurtenissen en de ongelukkige samenloop van omstandigheden van groot belang.‘’

Lees ook: Lichaam van surfer Mathijs (23) gevonden

De gemeente benadrukt dat zij de ervaringen en ideeën van de surfers die op de avond van het ongeval nog net op eigen kracht of met hulp uit het water zijn gekomen nog wil horen. Met hen is al contact gezocht maar voor een goed gesprek en een reconstructie is het in een aantal gevallen nog te vroeg.