75-jarige man zwaargewond na duw agenten, gouverneur New York ziedend: ‘Volkomen schandalig’

Print
75-jarige man zwaargewond na duw agenten, gouverneur New York ziedend: ‘Volkomen schandalig’

Afbeelding: AD/WBFO

Twee agenten uit de Amerikaanse stad Buffalo (New York), zijn geschorst nadat op sociale media een video is opgedoken waarin te zien is hoe ze een 75-jarige man hard omver duwen tijdens de demonstraties tegen racisme en politiegeweld. De man raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis gebracht. De gouverneur van de staat New York noemt het incident ‘volkomen schandalig’.

Op de heftige beelden, gemaakt door een plaatselijke verslaggever, is te zien hoe de agenten door de straat marcheren. De 75-jarge demonstrant loopt rustig op ze af, hij lijkt de agenten iets te willen vragen maar wordt hardhandig omvergeduwd door een aantal agenten. Het slachtoffer klapt hard met zijn hoofd tegen de grond en blijft daar roerloos liggen, terwijl er een plas bloed om zijn hoofd verschijnt.

Het incident leidde tot veel woede op sociale media. ,,Ik was diep geschokt door de video’’ zei ook de burgemeester van Buffalo, Byron Brown, in een verklaring. ,,Na dagen van vreedzame protesten en verschillende ontmoetingen met politie en inwoners, is dit op zijn zachtst gezegd ontmoedigend.’’

De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, is ziedend. Hij noemde het incident ongerechtvaardigd en volkomen schandelijk. ,,Agenten moeten de wet handhaven, niet misbruiken’’, zei Cuomo.

De politie verklaarde aanvankelijk dat de man gewond was geraakt omdat hij gestruikeld was. Maar na het bekijken van de video, beval de politiecommissaris van Buffalo Byron Lockwood een onderzoek en schorste de twee agenten.