Demonstratie voor vervroegde sluiting nertsenfokkerijen

Print
Demonstratie voor vervroegde sluiting nertsenfokkerijen

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Ysselsteyn -

De actiegroepen Bont voor Dieren en Animal Rights houden maandag een betoging tegen het ruimen van nertsen. Het protest is maandagmiddag bij de Tweede Kamer in Den Haag. De twee organisaties eisen ook de vervroegde sluiting van alle nertsenfokkerijen. Eerder is vastgelegd dat ze in 2024 definitief moeten stoppen met hun bedrijf.

Woensdag bepaalde minister Carola Schouten (Landbouw) dat nertsenfokkerijen waar besmettingen met het coronavirus zijn vastgesteld, moeten worden geruimd. Daarbij hoort ook een bedrijf in Ysselsteyn, waar woensdag van bekend werd dat er sprake is van een coronabesmetting.

„Tienduizenden onschuldige dieren worden straks gedood”, zeggen de twee organisaties. Doordat ze bezwaar hebben aangetekend kan het ruimen van de fokkerijen vrijdag nog niet beginnen, zo heeft de voorzieningenrechter bepaald. De zaak dient maandag in het Paleis van Justitie in Den Haag. De nertsen mogen niet voor dinsdag geruimd worden.

Bont voor Dieren en Animal Rights eisten in april al dat gezondheidsinstituut NVWA strengere controles uitvoert. Nertsen blijken gevoelig voor het coronavirus. De dieren leven bovendien dicht op elkaar in kleine kooien.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen