Werkstraf geëist tegen prediker voor adviseren vrouwenbesnijdenis

Print
Werkstraf geëist tegen prediker voor adviseren vrouwenbesnijdenis

Afbeelding: AD

Het OM eist een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand tegen een prediker van de Haagse As-Soennah-moskee voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. De man was te zien in een filmpje op de website van de moskee, waarin hij vrouwenbesnijdenis aanraadde. Besnijdenis van vrouwen is in Nederland strafbaar.

De verdachte ontkent dat hij voorstander is van vrouwenbesnijdenis. Zijn opmerkingen in een van zijn video’s waren puur informatief bedoeld en vertolkten niet zijn eigen mening. „Ik neem er afstand van”, verklaarde hij vrijdag bij de rechtbank in Den Haag.

Volgens het OM stond sinds het najaar van 2015 een webcollege op de site van de moskee, waarin de prediker te zien is. In de video zegt hij: „Besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden die zich op de voorhuid bevinden en bij de vrouw worden haar lusten minder.”

Vrouwenbesnijdenis vormt in Nederland een groot probleem, betoogde de officier van justitie. Naar schatting wonen in Nederland 41.000 vrouwen die besneden zijn waarvan 15.000 de meest extreme vorm van besnijdenis hebben ondergaan. Volgens het OM lopen jaarlijks 4200 meisjes het risico besneden te worden, wat vaak in het land van herkomst gebeurt.

„In de video wordt het idee gewekt dat vrouwenbesnijdenis aan te bevelen is. Het is een aanbeveling van een professional, verbonden aan een van de grootste moskeeën van Nederland met een orthodoxe reputatie die veel jongeren aanspreekt”, zei de officier van justitie.

De man wist destijds niet dat vrouwenbesnijdenis strafbaar is, zei hij. „Ik vertaalde een tekst uit een islamitisch boek, een vereenvoudigde jurisprudentie van de Koran. Zonder erbij na te denken heb ik het gelezen en vertaald. Ik ben er verder niet op ingegaan. Ik ben ook niet bekend met vrouwenbesnijdenis. Vrouwenbesnijdenis komt totaal niet voor bij de Turkse en de Marokkaanse gemeenschap, niemand doet dat. Ik ben ook getrouwd en heb kinderen, ik heb er nooit met mijn vrouw of zus over gesproken.”

De verdachte zegt dat hij door alle media-aandacht al is veroordeeld en dat zijn carrière erdoor is verwoest. „Ik ben geen crimineel of opruier. Ik deed een studie islamitische geestelijke verzorging, maar die heb ik niet kunnen afmaken, want ik werd nergens voor een stage aangenomen.”

Zijn advocaat pleitte voor vrijspraak, omdat de uitspraken in een religieuze context zijn gedaan. „Ik meen dat de uitspraken van mijn cliënt niet opruiend zijn of aanzetten tot geweld”, zei de advocaat.

De rechtbank doet 19 juni uitspraak.