Inwoners Neerbeek woedend over bouwplannen Katoen Natie

Het zicht op de Chemelot site waar Katoen Natie wil bouwen wordt nu nog ontnomen door een groenstrook. Dat zal in de toekomst anders zijn is de verwachting. © Google Streetview

Jos en Willem Hennekens hebben een brief geschreven aan de gemeente Beek waarin ze hun woede kenbaar maken over de komst van een magazijn van Katoen Natie op Chemelot. In de brief moet ook de gemeente het ontgelden.

Paul Dolhain

Het Antwerpse bedrijf Katoen Natie is van plan een magazijn te bouwen van 54.500 vierkante meter met daarbij 207 silo’s op de hoek van de Wethouder Sangersstraat en de Prins Mauritslaan. Ondanks dat het logistieke complex op Geleens grondgebied komt te staan zal het de entree van Beek flink beïnvloeden vinden de schrijvers. „En dat mag niet gebeuren.”

Berichtgeving

De broers, die gesteund worden door een tiental medebewoners van Neerbeek, richten zich in de brandbrief aan de gemeente Beek. „Wij laken de berichtgeving van de gemeente. We hebben de komst van de bouw moeten vernemen uit De Limburger”, vervolgt Jos Hennekens. „Waarom zijn omwonenden niet eerder op de hoogte gesteld?”

Lees ook: Beek wil groene buffer bij Katoen Natie op Chemelot behouden

„Uiteraard vinden wij het van belang om de bewoners zo goed mogelijk te informeren”, vertelt een woordvoerder van de gemeente Beek in een reactie. „Dit hebben wij ook gedaan via onze website, Facebookpagina en bij de gebruikelijke bekendmakingen. Maar de gemeente Beek heeft eigenlijk geen rol in dit verhaal. De vergunning moet namelijk worden afgegeven door de gemeente Sittard-Geleen. Wij hebben onze zienswijze inmiddels kenbaar gemaakt en die ligt in dezelfde lijn als die van de heren Hennekens.”

Brief

„Dit soort belangrijke berichtgeving moet per brief aan omwonenden kenbaar gemaakt worden. Niet via een website”, vindt Jos Hennekens. „Daarnaast dateert de aanvraag van de omgevingsvergunning al van 22 maart 2019. Er had veel eerder aan de bel getrokken moeten worden.”

Groenstrook

In hun relaas stelt het duo verder dat er waardevermindering voor de Neerbeekse woningen dreigt, ze overlast verwachten van zowel geluid als stank en vrezen voor een toename van (vracht)verkeer. Het meest dwars zit het de broers dat de silo’s een hoogte van 34 meter hoog hebben, waar volgens het bestemmingsplan maximaal 15 meter bouwhoogte is toegestaan, en dat de groenstrook slinkt van 50 naar 36 meter. „Schandelijk”, meent Willem Hennekens. „Er is zelfs sprake dat de groenstrook op sommige plekken tot 13,5 meter slinkt en er over een lengte van 120 meter een doorkijk ontstaat op het terrein.”

Horizonvervuiling

De gemeente laat weten dat zij de bezwaren over de groenstrook heeft aangekaart. „Ook wij zien horizonvervuiling niet zitten”, vertelt de gemeentewoordvoerder. „De komende periode gaan we nog meerdere malen met de gemeente Sittard-Geleen en de provincie in gesprek en de inzichten van de broers nemen we daarin zeker mee.”

Toch zijn de broers er nog niet gerust op. „Laten we hopen dat de gemeentelijke politiek het hier niet bij laat zitten en actie onderneemt tegen dit absurde plan.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal