Voerendaal in de Middeleeuwen

Print
Voerendaal in de Middeleeuwen

Afbeelding: Gemeente Voerendaal

Tijdens de graafwerkzaamheden vanwege de bouw van het nieuwe centrum in de kern Voerendaal in 2015, zijn er archeologische funderingsresten en bijzondere voorwerpen gevonden. Leren schoenzolen bijvoorbeeld. Zou hier vroeger een schoenmaker hebben gewoond en gewerkt? Kent u het Kunraderstenen kruis (nog helemaal intact) dat verwerkt was in de keldervloer van de voormalige woning van Jacob? Wat zou Jacob daar hebben uitgespookt? En wist u dat er zelfs een gevangenis stond?

De oudste natuurstenen funderingen gaan terug tot in de Late Middeleeuwen, hebben we inmiddels geleerd. Tot in de 20e eeuw zijn de oude muren als fundament gebruikt voor de jongere gebouwen.

Speerpunt
Deze verhalen en vondsten kunt u nu zelf beluisteren en bekijken bij het archeologisch speerpunt ‘Onder de kerktoren’ op het kleine Kerkplein naast de Laurentiuskerk. Eind april is bij het Kerkplein een speerpunt geplaatst dat onderdeel is van de ArcheoRoute Limburg, een project van de Provincie Limburg. Wethouder Peter Thomas enthousiast: “De speerpunten van de ArcheoRoute Limburg maken archeologische vondsten op een mooie, vernieuwende en uniforme wijze voor iedereen beleefbaar en zichtbaar.” Na installatie van de app Archeo Route Limburg, richt u uw telefoon op het speerpunt (deze app werkt helaas niet op oudere modellen voor de IPhone 6S). Vervolgens krijgt u een virtueel kijkje onder de grond en meer informatie over de vondsten van de archeologische opgraving in 2015. Meer verklappen we hier niet. Download de app, ga op ontdekkingsreis en laat u mee terugvoeren in het Voerendaal van de Middeleeuwen.

Meer informatie over het project ArcheoRoute Limburg en de overige speerpunten in Limburg vind u op www.archeoroutelimburg.nl. Neem ook een kijkje in Simpelveld bij het speerpunt ‘De Dame van Simpelveld’. Dit speerpunt komt beneden aan het grasveld van het Uitkijkpunt Huls(veld), naast het bankje te staan.