Natuurliefhebber pleit voor ander bermenbeleid Sittard-Geleen

Print
Natuurliefhebber pleit voor ander bermenbeleid Sittard-Geleen

Afbeelding: Marlies Wessels

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Volgens natuurliefhebber Paul Leenders uit Sittard schort er iets aan het bermenbeleid van de gemeente Sittard-Geleen. Hij heeft daarom een brief geschreven naar de gemeenteraad en zoekt daarnaast medestanders om Sittard-Geleen bloemrijker te maken.

Leenders is actief met het plaatsen van wilde bijenhotels in Sittard-Geleen, maar ook als snoeier in de fruitboomgaarden van Lahrhof, Munstergeleen en Limbricht. Verder volgt hij natuurcursussen en is hij actief bij verschillende projecten van IKL, Plök! en Limburgs Landschap. Hij ergert zich aan de met stenen en grind volgestorte tuinen van medebewoners en aan het bermenbeleid van de gemeente. Beide dragen volgens hem niet bij aan de bevordering van de bio-diversiteit van met name de verschillende soorten insecten.

Actiepunten

Hij stuurde daarom een bericht naar de gemeente met twintig actiepunten en aanbevelingen van boswachter Ruben Vermeer van Natuurmonumenten. Daarin roept hij onder andere op om bermen twee keer per jaar te maaien, het gewas af te voeren en het maaisel niet te laten liggen. Ook attendeert hij de gemeente erop om bloemen te laten uitbloeien, grasvelden te verrijken met snelle bloeiers, grasland voor hooi maximaal drie keer per jaar te maaien en te zorgen voor meer variatie in bloemsoorten.

Voortuinenbeleid

Verder ziet Leenders graag dat de gemeente zorgt voor een geleidelijke overgang tussen bos/bomen en grasland en dat hier takken in stapels blijven liggen, zodat vogels zich kunnen nestellen en insecten overwinteren. Tevens wil hij dat de gemeente inwoners stimuleert om de eigen tuin en/of balkon te verwilderen en insectvriendelijk te maken, middels een voortuinenbeleid.

Leenders verzoekt mensen, in navolging van zijn boodschap, een soortgelijk bericht naar de gemeente Sittard-Geleen te sturen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen