Kabinet komt met steunpakket ov ter waarde van 1,5 miljard euro

Print
Kabinet komt met steunpakket ov ter waarde van 1,5 miljard euro

De ov-bedrijven, waaronder de NS, krijgen een flinke smak geld om ze te compenseren voor de opgelopen schade door de coronacrisis. Afbeelding: ANP

Het kabinet heeft een akkoord bereikt met openbaarvervoerbedrijven, waaronder de NS, over een financieel steunpakket ter waarde van ongeveer 1,5 miljard euro. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt.

De coronacrisis heeft grote impact op het openbaar vervoer en de bedrijven daarachter. Reizigersaantallen zijn fors gedaald en ov-concerns maken juist extra kosten omdat het materieel, stations en haltes moesten worden aangepast.

,,Het openbaar vervoer is een vitale sector, die Nederland de afgelopen maanden mede draaiend heeft gehouden en die voor veel mensen onmisbaar is. Het kabinet maakt daarom tot eind 2020 zo’n 1,5 miljard euro vrij om te zorgen dat het ov kan blijven rijden en mensen veilig kunnen reizen”, staat in een persbericht.

Onderhandelingen liepen stroef

De onderhandelingen over de steun liepen lange tijd stroef, omdat de ov-bedrijven meer compensatie vroegen dan het kabinet wilde geven. Tijdens de ministerraad vrijdagmiddag werd fiat gegeven voor een verhoogd finaal bod, dat is geaccepteerd.

Staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vindt de deal terecht. ,,Het openbaar vervoer heeft zich de afgelopen maanden van zijn beste kant laten zien. Zorgmedewerkers werden naar het ziekenhuis vervoerd en ook werknemers van supermarkten, vuilnisophaaldiensten, politie en brandweer kwamen met het ov op hun werk. Tegelijkertijd is er keihard gewerkt om treinen, trams, bussen, metro’s, veerboten, ponten, stations en haltes coronaproof te maken.”

Het verzoek van het kabinet om vanaf 1 juni weer een volwaardige dienstregeling aan te bieden, terwijl de reizigersaantallen nog beperkt zijn, zorgt voor een aanzienlijk financieel tekort bij de vervoerders, hebben ze al laten weten.

Leeuwendeel kosten gedekt

Met de vergoeding vanuit het Rijk wordt 93 procent van de kosten voor het openbaar vervoer gedekt, aldus het kabinet. Ov-bedrijven die kunnen aantonen dat er bedrijfseconomisch geen andere mogelijkheid is dan de dienstregeling terug te brengen om de continuïteit te borgen, worden zelfs tot 95 procent gecompenseerd.

Net als bij andere coronaregelingen, zoals het tweede steunpakket voor het bedrijfsleven, gelden er ook voorwaarden: vervoerders keren geen dividend uit en er worden geen bonussen of ontslagvergoedingen aan bestuurders verstrekt.

Het kabinet stelt wel dat het ‘van belang is’ om scherp te blijven op de kosten de komende tijd. Ook moeten alle partijen er gezamenlijk voor zorgen dat het aantal reizigers veilig stapsgewijs kan worden vergroot.

,,Ook nu de komende maanden weer meer sectoren stap voor stap openen, is het de verwachting dat het aantal reizigers zal toenemen en dat daardoor ook de reizigersinkomsten weer langzaam gaan stijgen.”