Coronavirus waart nog altijd rond in Noord-Italië

Print
Coronavirus waart nog altijd rond in Noord-Italië

Een medewerker neemt de temperatuur op van toeristen die met de ferry naar het Italiaanse eiland Sardinië willen. Afbeelding: AD/Reuters

Italië kende vrijdag een opvallende stijging van het aantal geconstateerde coronabesmettingen. Er waren meer dan vier keer zoveel nieuwe gevallen als donderdag. De toch al zwaar getroffen regio Lombardije is voor het overgrote deel verantwoordelijk voor de stijging, die vooral geweten wordt aan het toegenomen aantal testen.

In Italië werden vrijdag ruim vijfhonderd nieuwe gevallen van Covid-19 geconstateerd. Daarvan kwamen er iets meer dan vierhonderd uit Lombardije, de Noord-Italiaanse regio waar de helft van de in totaal 33.000 slachtoffers viel. In Lombardije bezweken vrijdag ook weer 21 mensen aan de gevolgen van het virus. In de twee aangrenzende regio’s, Emilia-Romagna en Piemonte vielen nog eens 30 slachtoffers. De drie noordelijke regio’s zijn verantwoordelijk voor ruim 60 procent van de in totaal 85 slachtoffers op één dag.

De sterke stijging van het aantal nieuwe geconstateerde gevallen is voor een groot deel te wijten van het aantal uitgevoerde testen, stellen autoriteiten. Vrijdag voerde de lokale gezondheidsdienst in Lombardije bijna twintigduizend testen uit, tegen nog geen drieduizend donderdag.

Meer testen nodig

Hoewel de cijfers laten zien dat het virus nog steeds rondwaart in de regio, interpreteren artsen ze positief. Het totaal aantal nieuwe gevallen steeg maar er meer testen nodig om een positief geval te vinden. Vrijdag telde de gezondheidsdienst op elke 48 tests één positief persoon, een dag eerder waren dat er nog 41.

Verder blijft het totaal aantal positieve gevallen dalen in Italië, net als het aantal mensen op de ic-afdelingen. Vrijdag lagen er nog iets meer dan driehonderd mensen op intensive cares in heel Italië, de meesten in het noorden van het land. Verder naar het zuiden lijkt de epidemie grotendeels voorbij, in zestien van de twintig Italiaanse regio’s lag het aantal nieuwe besmettingen lager dan tien, in vijf was het zelfs nul.