Ruimingen nertsen in de Peel mogen doorgaan

Print
Ruimingen nertsen in de Peel mogen doorgaan

Foto ter illustratie. Afbeelding: Getty Images/Design Pics RF

De ruimingen van de met corona besmette nertsenhouderijen in de Peel mogen doorgaan. Dat heeft de rechter in Den Haag bepaald. Hij heeft de bezwaren van de actiegroepen Animal Rights en Bont voor Dieren afgewezen.

Waarschijnlijk wordt zaterdagochtend al gestart met de ruimingen. Het ministerie van landbouw is bang voor wanordelijkheden en wil om die reden niet langer wachten, zei de advocaat van het ministerie vrijdag bij aanvang van de zitting van de voorzieningenrechter in Den Haag. Ze doelde op mogelijke acties van actievoerders die naar de bedrijven zouden willen komen. Donderdagavond was die dreiging er al.

‘Inmiddels tien bedrijven besmet’

De nertsensector was niet aanwezig bij de zitting. De vertegenwoordiger van het ministerie gaf aan dat er inmiddels tien bedrijven zijn besmet met het coronavirus. Er is vrijdag nog een bedrijf in Landhorst bijgekomen. Op de bedrijven is liefst 90 procent van de nertsen besmet.

De nertsensector vormt volgens het ministerie een gevaar voor de volksgezondheid als het virus in de bedrijven blijft rondwaren, terwijl de overheid de coronamaatregelen voor mensen nu steeds meer versoepelt.

De rechtbank heeft de uitspraak gepubliceerd zonder nadere motivering. Die volgt binnen twee weken.