Cristiano Ronaldo eerste voetbalmiljardair

Print
Cristiano Ronaldo eerste voetbalmiljardair

Cristiano Ronaldo. Afbeelding: AFP

Niet Lionel Messi, maar Cristiano Ronaldo is de eerste voetbalmiljardair ter wereld. Althans in dollars. De verwachting is dat Messi volgend jaar pas de grens 1 miljard dollar (930 miljoen euro) passeert. Dat heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes berekend.

Ronaldo is pas de derde sporter die tijdens zijn actieve loopbaan de mijlpaal van 1 miljard dollar heeft bereikt. Tiger Woods, die het in 2009 lukte vanwege zijn langdurige deal met Nike, en Floyd Mayweather (2017) gingen Ronaldo voor.

2020 wordt vanwege de coronacrisis een ‘mager jaar’ voor Ronaldo. Hij zal dit jaar ‘slechts’ 60 miljoen dollar verdienen. Wat minder dan vorig jaar vanwege een collectieve loonsverlaging van 30 procent bij Juventus.

Ronaldo verdiende afgelopen jaar 105 miljoen dollar (brutto) en kon in zijn rijke voetbalcarrière in totaal 1 miljard dollar op zijn bankrekening bijschrijven. De 35-jarige Juventus-aanvaller harkte in 17 jaar als prof 650 miljoen dollar aan salaris bij elkaar. Messi , die drie jaar na de Portugees in het profvoetbal debuteerde, heeft sinds 2005 in totaal 605 miljoen dollar aan salaris verdiend.

Cristiano Ronaldo eerste voetbalmiljardair
Foto: AFP

Sponsors

Daarnaast heeft Ronaldo nog vele commerciële deals. Gedurende zijn loopbaan tekende hij onder meer sponsorshipdeals met Unilever, Tag Heuer, Toyota, American Tourister, KFC, Armani, Castrol, Clear Haircare en Herballife. Om een idee te geven: Herballife betaalde hem 14,5 miljoen euro over vijf jaar voor zijn diensten.

Het begon allemaal met een eigen ondergoedlijn. Zijn kledingmerk werd in de loop der jaren uitgebreid met schoenen (CR7 Footwear), jeansbroeken (CR7 Denim), dekens (CR7 Blankets) en een eigen parfumlijn. Hoeveel die hem precies opbrengen, is onduidelijk.

Ronaldo heeft ook belangen in 7EGEND, een Portugees technologiebedrijf, is eigenaar van vliegtuigbedrijfje Dutton Invest (1 miljoen winst in 2018), heeft hij een nachtclub in de Algarve (Seven), bezit hij in samenwerking met Crunch een eigen fitnessbedrijf, is samen met tennisser Rafael Nadal en zanger Enrique Iglesias partner in restaurantketen Zela, bezit in een joint venture met Insparya een kliniek die zich specialiseert in haartransplantaties en opende onlangs samen met Pestana een derde hotel - dit keer in Madrid. Nieuwe hotels in New York, Parijs, Marrakesh en Manchester zitten in de pijplijn. De eerste twee ‘CR7’-hotels in Lissabon en Funchal brachten zijn firma de voorbije twee jaar zo’n 660.000 euro op.

Cristiano Ronaldo eerste voetbalmiljardair
Foto: AFP