Klimaatakkoord

Steun voor Limburgse miljoenenlening aan Enexis

Print
Steun voor Limburgse miljoenenlening aan Enexis

Om de stroom van zonnepanelen en windmolens via het net te verspreiden moet Enexis de aansluitcapaciteit fors verhogen. Afbeelding: Michiel Wijnbergh

Maastricht -

Netbeheerder Enexis kan rekenen op een provinciale lening van ruim 80 miljoen euro. Alleen de PVV-fractie in Provinciale Staten heeft principiële bezwaren.

Enexis verwacht de komende tien jaar ongeveer 1,6 miljard euro extra te moeten investeren in het uitbreiden en verzwaren van het energienet. Om de stroom van zonnepanelen en windmolens via het net te verspreiden moet de aansluitcapaciteit fors omhoog. Ook moeten er bijna 2 miljoen laadpalen voor elektrische auto’s worden aangesloten.

Om de investeringen te kunnen doen, heeft Enexis zijn aandeelhouders gevraagd leningen te verstrekken die op termijn mogelijk worden omgezet in extra aandelen. Limburg bezit ongeveer 16 procent van de aandelen en wordt gevraagd om 80,7 miljoen euro.

Kwaliteit

De CEO en financieel directeur van Enexis lichtten vrijdag in Provinciale Staten het belang van de investering toe. „Als we hier geen geld voor uittrekken, kunnen we initiatieven op het gebied van duurzame energieopwekking niet steunen of gaat de kwaliteit van het net erop achteruit.” Andere opties om aan vermogen te komen zijn er eigenlijk niet, benadrukten zij. Minder winst uitkeren vinden de aandeelhouders geen goed idee. Het Rijk moet al investeren in de uitbreiding van het hoogspanningsnet van Tennet en wil niet ook nog hieraan meebetalen. Door meer vreemd vermogen te lenen, gaat de kredietwaardigheid van Enexis achteruit.

Opgedrongen

De PVV is de enige partij die de lening niet ziet zitten. „Het klimaatakkoord is opgedrongen aan de burger, die heeft hier niet voor gekozen”, zei fractievoorzitter René Claassen. „Wij zien CO2 niet als een probleem dat opgelost moet worden. We willen hier geen bijdrage aan leveren.” Ger Koopmans benadrukte dat de provincie het klimaatakkoord erkent. „En dan is het volstrekt helder dat je moet investeren om een betrouwbaar netwerk te behouden. Wij zijn geen koploper, ook geen remmer. Wij zijn realo’s.”

In Provinciale Staten is ook steun voor de uitbreiding van het Limburgs Energie Fonds naar een kwart miljard euro, bleek vrijdag. Uit dit fonds worden projecten van bedrijven gefinancierd op het gebied van energie en duurzaamheid.