Video: Nertsenbedrijf in Deurne als eerste geruimd: ‘Dit is voor ons ook nieuw’

Print

Ontruiming nertsenfokkerij Deurne. Video: De Limburger

/ Neerkant / Helenaveen / Ysselsteyn -

Bij het nertsenbedrijf van Huub Kuijpers in Deurne is zaterdagochtend vroeg gestart met het ruimen van de dieren. Het gaat om ongeveer 1.500 moederdieren met per stuk zo’n vier of vijf pups. De dieren worden vergast omdat binnen het bedrijf het corona-virus is vastgesteld.

Kuijpers is het enige nertsenbedrijf dat zaterdag wordt geruimd. Negen andere - veelal grotere - besmette nertsenbedrijven volgen komende week. Het is nog niet duidelijk wanneer de nertsenfokkerij met 40.000 dieren in Ysselsteyn wordt geruimd. Benno Bruggink, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), verwacht dat het ruimen van de tien fokkerijen een week gaat duren. ,,We hebben al wel ervaring met ruimen, maar nertsen zijn voor ons ook nieuw. Dat is nog nooit eerder gebeurd.”

Lees ook: Ruimingen nertsen in de Peel mogen doorgaan

Het gaat om houderijen in Milheeze (twee), De Mortel, Elsendorp, Beek en Donk, Deurne, Landhorst en Ysselsteyn. De ruimingen zouden eigenlijk vrijdag al starten. Omdat Animal Rights en Bont voor Dieren bezwaar indienden werd dat een dag later. In Deurne waren zaterdag geen actievoerders aanwezig, wel kwamen enkele dierenactivisten toezicht houden op het verloop van de ruiming.

Een bewuste keuze, aldus woordvoerder Erwin Vermeulen. ,,We willen het niet op de spits drijven en begrijpen dat het voor de ondernemer in kwestie moeilijk is.” Bovendien, voegt hij daaraan toe, heeft bij het bedrijf demonstreren nu geen zin. ,,De rechter heeft gesproken. Er mag geruimd worden. Daar verandert een spandoek niks meer aan.”

Rendac in Son

Het ruimen zelf, dat zaterdagochtend al om 7.00 uur begon, gebeurt door de ondernemer en zijn medewerkers. Zij worden daarbij ondersteund door medewerkers van de NVWA. De dieren worden in een soort rijdende container gestopt die langs alle kooien gaat. Vervolgens worden de dieren - ook de in april geboren pups - in die container vergast met koolmonoxide, waardoor ze volgens de NVWA in ‘enkele seconden’ overlijden.

Normaal gesproken worden de moederdieren in november vergast. Een onafhankelijke dierenwelzijnscommissie, aangestuurd door de Raad voor Dierenaangelegenheden van het ministerie van Landbouw, houdt toezicht op het ruimen, dat waarschijnlijk nog de hele zaterdag gaat duren.

De dode dieren worden afgevoerd naar kadaververwerker Rendac in Son. Zondag wordt het bedrijf van Kuijpers gereinigd en ontsmet, maandag volgt dan nog de ongediertebestrijding. Daarna gaat het bedrijf volgens de NVWA-woordvoerder enkele weken op slot. ,,Wat er daarna gebeurt, moet de minister bepalen.” Het bedrijf van Kuijpers is donderdag getaxeerd.

Definitieve einde

Landbouwminister Schouten besloot eerder deze week dat de besmette nertsenbedrijven moesten worden geruimd. Voor alle getroffen bedrijven betekent de ruiming vrijwel zeker het definitieve einde. De nertsenfokkerij is per 1 januari 2024 verboden. Het besluit zorgde voor een dubbel gevoel bij de nertsenhouders.

Video: Nertsenbedrijf in Deurne als eerste geruimd: ‘Dit is voor ons ook nieuw’
Ook dierenactivisten namen een kijkje bij de ruiming. Foto: Fotopersburo Bert Jansen/Harrie Grijseels