Maximaal tweeduizend mensen welkom bij manifestatie tegen racisme in Maastricht

Print
Maximaal tweeduizend mensen welkom bij manifestatie tegen racisme in Maastricht

Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Voor zondag is in Maastricht een manifestatie Black Lives Matter aangekondigd. Die begint om 14.00 uur in De Griend.

De Veiligheidsregio Zuid Limburg heeft bepaald dat maximaal 2000 mensen mee mogen doen aan de manifestatie, met inachtneming van de 1,5 metermaatregel. De organisatie verwacht volgens een woordvoerster rond de 500 mensen.

Lees ook: Maastrichtse Demonstratie Black Lives Matter verwacht geen massa, maar is wel voorbereid

Deelnemers wordt gevraagd om te gaan zitten. De organisatie tekent cirkels uit waar mensen kunnen gaan zitten om afstand te kunnen bewaren. De organisatie vraagt deelnemers mondkapjes op te doen.

Vrijthof te klein

Aanvankelijk wilde de organisatie de manifestatie op het Vrijthof in het stadshart houden. Maar daarvan is afgezien omdat dat plein te klein is bij een te grote toeloop. In overleg met het stadsbestuur is daarom gekozen voor De Griend aan de Maas, waar meer uitwijkmogelijkheden zijn.

De manifestatie is georganiseerd door Magali en Celia, twee jonge vrouwen die in Maastricht studeren. Net als de woordvoerster van de manifestatie, Kim, willen ze iets doen tegen het racisme. „We wonen hier en voelen ons hier thuis. Ook ik ben in Limburg opgegroeid, heb daarna een tijdje in de Randstad gewoond, maar voelde daar en hier het racisme. Ik ondervind dat nog steeds”, aldus woordvoerster Kim.

Uitwijkmogelijkheden

Wat er gebeurt als er meer dan 2000 mensen komen, is besproken met de gemeente, zei ze. Maar daar liet ze zich verder niet over uit. Volgens haar zijn er rond De Griend uitwijkmogelijkheden bij te grote drukte.

Het is de tweede manifestatie tegen racisme in Maastricht. Afgelopen maandag deden zo’n honderd mensen mee aan een Black Lives Matter demonstratie. Die was toen op de Markt in Maastricht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen