Demonstratie tegen racisme Eindhoven zonder incidenten verlopen

Print
Demonstratie tegen racisme Eindhoven zonder incidenten verlopen

Afbeelding: ANP

De demonstratie tegen racisme in Eindhoven is zaterdag kort voor 19.00 uur tot een vreedzaam einde gekomen.

Honderden betogers waren samengekomen op het Stadhuisplein en nog eens honderden stonden in door de gemeente ingerichte ‘bufferzones’ aan de zijkant van het plein. De gemeente Eindhoven schat dat er 1700 mensen aan de manifestatie hebben meegedaan.

Burgemeester John Jorritsma was positief over het verloop: „Ik heb vooraf gewezen op de eigen verantwoordelijkheid van de organisatie en de deelnemers. Ze hebben laten zien dat demonstreren in deze tijd van corona mogelijk is, met de nodige aanpassingen, respect voor elkaar en elkaars gezondheid. Daar ben ik trots op.” Er is niemand aangehouden.

Stilteprotest

De demonstratie ging volgens de organisatoren niet alleen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld tegen mensen met een donkere huidskleur.

Kort na aanvang hielden de betogers een stilteprotest, waarbij zij een vuist gebald in de lucht hielden. Daarna nam de Eindhovense activiste Perle Miangue het woord. Ze stipte een voorval aan tijdens een demonstratie tegen zwarte piet, waarbij ze zag hoe een zwarte vrouw werd uitgemaakt voor ‘hoer van de zwarten’ en ‘kankeraap’. „Toen dacht ik: ik kan weglopen of ik kan blijven staan en laten zien dat ze er niet alleen voor staat. Vanaf dat moment heb ik mijn vuist in de lucht gegooid. Ook ik heb rechten.”

Maximaal 700 mensen

Vrijdag had burgemeester John Jorritsma gezegd maximaal 700 mensen toe te laten. Zij moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar en mondkapjes dragen.

De demonstratie gaat volgens de organisatoren niet alleen over de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, maar ook over racisme in het algemeen en over politiegeweld.

Tilburg

De antiracismedemonstratie in Tilburg is afgelopen. De bijeenkomst is naar schatting door zo’n 700 betogers bijgewoond en verliep goed. „Het was een waardige demonstratie. Complimenten aan de organisatie”, aldus burgemeester Theo Weterings van de stad.

„Alles is ordentelijk verlopen. Er waren geen ongeregeldheden zoals op andere plaatsen wel het geval was”, aldus de burgemeester. „Tillburg heeft laten zien dat je met veel mensen kunt demonstreren met inachtneming van de maatregelen rondom corona.”

Vooraf had de gemeente moeite met het inschatten van het aantal deelnemers. Er waren verordeningen en eisen meegegeven, een handjevol agenten en boa’s waren aanwezig. De gemeente had kruisen op de grond aangebracht waarop de deelnemers stonden. Zo waren ze goed in staat de 1,5 meter afstand tot elkaar te bewaren. Veel deelnemers droegen mondkapjes.

George Floyd

Ook droegen veel demonstranten bordjes met teksten, zoals Black Lives Matter. Er waren diverse toespraken. Deze week zijn meerdere demonstraties in het land geweest tegen racisme. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die overleed toen een witte agent minutenlang met zijn knie op zijn nek zat. Een demonstratie in Rotterdam werd afgelopen woensdag afgebroken door burgemeester Ahmed Aboutaleb omdat het te druk was. Demonstraties in andere steden, waaronder Nijmegen en Utrecht, verliepen zonder problemen.

Afgelopen maandag leidde een demonstratie op de Dam in de hoofdstad tot felle kritiek op de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. De demonstratie was onverwacht veel beter bezocht dan verwacht, waardoor de 1,5 meter afstand niet werkte. Desondanks brak Halsema de demonstratie niet af. Ze was bang was dat dit zou leiden tot onrust en mogelijk rellen.