Maastricht

Zwaaiende paraplu’s en geen Jan Smit

Print
Zwaaiende paraplu’s en geen Jan Smit

RVU gaat na de titel in 1995 door de straten van Rothem. Afbeelding: Rob Creemers

Maastricht / Itteren / Rothem -

Voetbalvereniging RVU uit Rothem bestaat 75 jaar. Een jubileumfeest zit er door corona niet in. De club kent een rijke geschiedenis vol anekdotes. Met voorzitter Hay Dolmans van RVU duiken we de historie in.

Er zijn maar weinig mensen die het weten, maar taalkundig voert de Rothemse voetbalvereniging al 75 jaar de verkeerde naam. Toen op 2 november 1945 bij de oprichtingsvergadering werd gekozen voor de naam ‘Rothem Voor Uit’, afgekort tot RVU, is ‘vooruit’ verkeerd geschreven. Dat moet namelijk aan elkaar geschreven worden. Hay Dolmans kan er wel om lachen 75 jaar later. „Dit verhaal hoort bij de charme van de oprichting. Er is nog nooit overwogen om de naam te laten aanpassen”, benadrukt hij.

In de jaren vijftig voerde RVU een strijd met Ubachsberg, weet Dolmans nog. In de uitwedstrijd werden RVU-spelers stevig aangepakt, maar in het thuisduel stelde de Rothemse club orde op zaken.

Frits Dolmans, De Beul genoemd, gaat voorop in de strijd. De Limburger schrijft op maandag dat spelers en supporters van Ubachsberg het RVU-complex moesten ontvluchten omdat ze door RVU-spelers en met paraplu’s zwaaiende vrouwelijke fans achterna zijn gezeten. Een persoonlijk hoogtepunt kent Dolmans in 1978. „Ik scoorde in de beslissingswedstrijd (3-1 winst) om het kampioenschap tegen Berg in Heer. Ik was zeventien en er waren 3500 toeschouwers. Dat maakte zoveel los. Daarna stond er een file van Heer tot in Rothem.”

Voor ‘paniek’ zorgt Jan Smit in 2007. De Volendamse zanger zou komen optreden om de clubkas te spekken. Er zijn 2500 kaarten verkocht, maar dan hangt Jaap Buijs, de manager van Smit, aan de lijn bij Dolmans. „Het was de meest hectische nacht uit mijn leven. Hij zei dat we rekening moesten houden dat Smit niet zou komen”, blikt hij terug. In de bestuurskamer worden alle scenario’s doorgenomen. „We waren bang voor een financiële strop want mensen kwamen speciaal voor de zanger.”

Vlak voor middernacht wordt duidelijk dat Smit echt niet komt. De vader van zijn vriendin Yolanthe is overleden. „Gelukkig wilde Buijs meedenken. Om half vier ’s nachts kreeg ik Jan Keizer van BZN aan de lijn. Hij zou naar Ajax gaan, maar wilde ons helpen. Het werd een geweldig optreden en vrijwel iedereen toonde begrip.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen