Zeg het maar...

‘Opengaan was fijn en vreemd tegelijk’

Print
‘Opengaan was fijn en vreemd tegelijk’

Rick Eussen, tussen de terrastafels van Bolero en de Pancraat op het Pancratiusplein. Afbeelding: Marc Ploum

Heerlen / Hoensbroek -

Horecaman Rick Eussen, uitbater van Bolero en De Pancraat in Heerlen, mag zijn gasten eindelijk weer een drankje of een hapje voorzetten.

Was je nerveus om weer open te gaan?

„Absoluut! Je moet het zien als een soort kleine heropening. Je komt op het laatste moment altijd dingetjes tegen die nog moeten. We zijn tot zondagavond half twaalf bezig geweest met de spreekwoordelijke puntjes op de i. Neem bijvoorbeeld drankflessen waar de schenkdoppen weer op moesten. Daar kom je dan net op tijd achter. Maar ook het aansluiten van de verschillende biersoorten moest nog gebeuren. Het is nét niet van nul af aan beginnen. Het opnieuw opengaan, was fijn en vreemd tegelijk.”

Heb je tijd nodig gehad om je draai weer te vinden?

„Dat ging redelijk snel. Omdat we maandag 1 juni al om 12.00 uur open gingen, hadden we meteen onze eerste lange dag te pakken. Ik geloof dat ik om 4.00 uur ’s nachts naar huis ging.”

Welke aanpassingen heb je in de zaak gedaan?

„De tafels en stoelen staan sowieso minimaal op anderhalve meter afstand van elkaar. Daardoor zijn we wel flink in aantal teruggegaan. Op een normale vrijdag of zaterdagavond staan er in Bolero gemakkelijk honderdvijftig man en zitten er in de Pancraat tussen de honderd en honderdtwintig gasten. Maar die aantallen halen we bij lange na niet. Mijn horecacollega’s en ik hebben het geluk gehad dat de gemeente Heerlen zich heel coulant heeft opgesteld. Daardoor hebben we de terrassen tot op het Pancratiusplein kunnen uitbreiden. Goed, je komt nooit op hetzelfde aantal uit als in de tijd vóór de coronacrisis, maar het helpt uiteraard wel. Hoewel je ook buiten rekening moet houden met de anderhalve meter maatregel.”

Heb de je de menukaarten aangepast nu je minder gasten mag ontvangen?

„We hebben het aantal gerechten inderdaad teruggebracht, puur om te kijken of we het überhaupt aan zouden kunnen. Het is nog even aftasten, omdat we niet precies weten wat we kunnen verwachten. Het leek ons daarom verstandiger de kaart iets minder uitgebreid te maken.”

Heb je iets gemerkt aan je gasten nu ze weer welkom zijn?

„De reacties zijn heel divers. Mensen vinden het fijn dat ze weer bij ons terecht kunnen, maar zijn soms iets te vrij. Die moeten we er dan op attenderen om op anderhalve meter afstand van elkaar te blijven. Voor sommigen blijkt dat heel lastig. Elkaar knuffelen is er voorlopig sowieso niet bij en dat is nog steeds een vreemd gezicht.”

Zou het tijdelijke terras op het plein niet een permanente status moeten krijgen?

„Van mij mag het. Het ziet er nu veel gezelliger uit. Dat horen we ook van onze gasten. De leegte van een groot plein in de zomer is nu weg. Ik hoop dat de gemeente er serieus over nadenkt om dit ook na de crisis toe te staan. Daar zou je een hoop mensen een groot plezier mee doen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen