Van nul tot nu

Eerbetoon aan pioniers van het toerisme

Print
Eerbetoon aan pioniers van het toerisme

De gedenksteen wordt geplaatst voor het VVV-kantoor. Afbeelding: KCR

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

De gedenksteen voor twee pioniers van het toerisme in Valkenburg is terug. Herplaatst voor ‘de VVV’.

P.A. Hens was burgemeester van Valkenburg-Houthem, ornitholoog en meer dan een kwarteeuw president van VVV Het Geuldal. Drukker A.J. Crolla was secretaris van die toeristische organisatie. En ook hij hield dat heel lang vol.

Als drijvende krachten achter die VVV leverden zij een grote bijdrage aan de uitbouw van het toerisme in Valkenburg. ‘Uit erkentelijkheid’ daarvoor werden zij in 1968 geëerd met een heuse gedenksteen.

De steen werd op 26 mei 1968 onthuld. Bij welke gelegenheid blijft overigens een groot mysterie. Hij was ingemetseld in de muur langs de Geul, vlakbij de brug tussen het Theodoor Dorrenplein - vernoemd naar de oprichter van de VVV - en de Grotestraat. In een fraai plantsoentje met een bank met uitzicht op het Spaans Leenhof, sinds jaar en dag het onderkomen van de VVV in Valkenburg.

Bij de herinrichting van het centrum is de muur een paar jaar ge­leden afgebroken. De gedenksteen voor Hens en Crolla werd tijdelijk opgeborgen in het gemeentelager op bedrijventerrein De Valkenberg. Daar raakte hij al snel in de vergetelheid. Blijkbaar miste niemand hem, want er werd bij de gemeente ook niet meer naar gevraagd.

Tot de Kunst- en Cultuurraad zich meldde. „Dit stukje cultureel erfgoed mag niet verloren gaan”, zegt voorzitter Connie Wezeman. Op initiatief van de raad is de steen nu herplaatst. Weliswaar niet op de originele plek, maar voor het kantoor van de VVV (die haar naam overigens officieel heeft veranderd in Visit Zuid-Limburg).

In 1968 was bij de gedenksteen een koker met een gekalligrafeerde oorkonde ingemetseld. Daarop werd onder meer vermeld wie bij de onthulling door burgemeester Frans Breekpot aanwezig waren. Ook die werd bij het verwijderen van de steen veiliggesteld en opgeborgen in het gemeentearchief.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen