D66 wil verbod op nekklem na dood George Floyd, VVD en CDA kritisch

Print
D66 wil verbod op nekklem na dood George Floyd, VVD en CDA kritisch

Rob Jetten (D66) en Geert Wilders (PVV) tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Afbeelding: ANP

Regeringspartij D66 vindt dat het toepassen van de nekklem door de politie moet worden verboden. De partij komt met dat voorstel naar aanleiding van de dood van George Floyd in het Amerikaanse Minneapolis.

,,Een politie voor iedereen moet geen gebruikmaken van een techniek die te vaak dodelijke slachtoffers eist en ook nog eens symbool is komen te staan voor situaties waarin het geweldsmonopolie gericht wordt op een ongewapend persoon van kleur”, aldus D66.

Het voorstel van D66 staat in een plan van aanpak om racisme te bestrijden. De partij pleit daarin onder meer voor rechercheurs die zich specialiseren in de aanpak van racisme en voor hoge boetes voor bedrijven, verhuurders of bemiddelaars die discrimineren.

D66-Kamerlid Marijke van Beukering vroeg minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag in een debat of die bereid is de nekklem in de ban te doen. Het voorstel kwam haar op felle kritiek van VVD en CDA te staan. Volgens Dilan Yesilgöz (VVD) ‘helpt het niet’ om ‘verhalen en retoriek uit de Verenigde Staten’ naar Nederland te vertalen. CDA’er Chris van Dam vindt dat D66 zich neerzet als ‘anti-politiepartij’.