Fender Telecaster: 70 jaar en springlevend

Print
Fender Telecaster: 70 jaar en springlevend

Sjef van Rijt met zijn tweede grote liefde: de gele butter scotch Fender Telecaster en daarop de zelf vervaardigde slagplaat met de Stones. Afbeelding: Marc Ploum

Heerlen / Hoensbroek -

Met zijn 61 jaar is Heerlenaar Sjef van Rijt nauwelijks tien jaar jonger dan de elektrische gitaar waar hij zijn hart aan heeft verpand: de Fender Telecaster. Een legendarisch instrument dat in 1950 in serieproductie is gebracht door de voormalig Amerikaans radioreparateur Leo Fender. Van Rijt heeft er naast diverse andere gitaren vier van thuis aan de muur hangen.

„Mijn favoriet is de gele ‘Butter Scotch’ met zwarte slagplaat”, legt Van Rijt uit. „Keith Richards en Bruce Springsteen zie je er vaak mee afgebeeld tijdens concerten. Ik heb die slagplaat overigens vervangen door een zelfgemaakt exemplaar in kleur van een picture disc van de Stones.”

Solid body

Van Rijt en de Telecaster waren aanvankelijk geen liefde op het eerste gezicht, vertelt hij. „Ik viel er pas voor toen ik mijn leraar David de Haas erop hoorde spelen. Ik had toen een Les Paul model omdat Ritchie Blackmore van Deep Purle, de gitarist van mijn favoriete band uit mijn jeugd, op een Gibson Les Paul speelde. ‘Wow, die sound’ dacht ik meteen toen ik de gitaar van David hoorde. Op mijn eigen Les Paul kreeg ik dat typische Fender geluid met die karakteristieke ‘twang’ echter niet voor elkaar. Dat scherpe, heldere en directe, die punch lukte maar niet. Jammer voor de Les Paul, maar die ging eruit.”

Het bijzondere van de Fender zit hem volgens Van Rijt in de eenvoud. „De Telecaster is een uitstekende gitaar, de eerste elektrische met een ‘solid body’. Zonder klankkast dus. De basis staat zeventig jaar later nog altijd als een huis. Er zitten maar twee knoppen op: eentje voor het volume, de andere voor het regelen van de ‘tone’. Met die beide elementen, de lipstick en het gekantelde element bij de brug, roep je desondanks een breed scala aan muzikale sferen op. Ik wil nu niet meer anders, zeker in het begin was het hard werken. Een Tele is in feite lelijk, stroef en lomp. In wezen niet meer dan een massieve houten plank met zes stalen snaren erop. Je moet hem doorgronden voordat je hem leert waarderen en er alles uit haalt wat erin zit.”

Medicijn

De eerste stappen op het muzikale pad zette Van Rijt (1958) toen hij twaalf was. Hij had een goedkoop gitaartje, een dure zat er thuis niet in, een vriendje bracht hem de eerste akkoorden bij. Toen hij zeventien werd, gaf zijn vader hem de klassieke gitaar die hij nog steeds heeft. In 1978 trouwde hij en hing het instrument aan de wilgen. „Tot ik 25 jaar later ziek werd. Ik had evenwichtsstoornissen en kon langere tijd niet werken. Toen herontdekte ik de gitaar en begon er voorzichtig weer op te tokkelen. Het oude gevoel kwam snel terug én, heel fijn voelde dat, ik werd er niet duizelig van. Daarop besloot ik les te nemen bij David. Van het geld dat ik kreeg voor mijn vintage Zündapp-bromfiets, aangevuld met wat spaarcentjes, kocht ik mijn eerste Tele. Ik ben overigens een echte ‘thuismuzikant’. Hoewel ik ooit in een rockabilly band speelde en soms voor publiek optreed in Davids muziekcafé wanneer hij open podium houdt.”

Passie

Sinds een half jaar werkt Van Rijt, na een actieve loopbaan van veertig jaar bij de NS, bij Key Music Arons in Heerlen. „Muziek, gitaar spelen in het bijzonder, is naast het live fotograferen van rock- en popbands, altijd een passie geweest. Toen ik de kans kreeg om die waar te maken, heb ik - weliswaar na stevig overleg met mijn thuisfront - de knoop doorgehakt. Ik hoop in januari een vast contract te krijgen, dan kan ik definitief afscheid nemen van de NS en me volledig op mijn passie storten. Ondertussen blijf ik in mijn muzikale thuishonk dagelijks ‘rommelen en pielen’ op mijn Telecaster, soms op een exemplaar van een ander merk. Verandering van spijs zal ik maar zeggen. Die kamer dient trouwens als strijkkamer voor mijn vrouw. De luchtvochtigheid is er altijd op peil, prima voor mijn gitaren dus.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen