RIVM: 3 nieuwe sterfgevallen en 5 ziekenhuisopnames

Print
RIVM: 3 nieuwe sterfgevallen en 5 ziekenhuisopnames

Foto ter illustratie. Afbeelding: EPA

Het RIVM heeft de afgelopen vierentwintig uur drie nieuwe meldingen van sterfgevallen door het coronavirus binnen gekregen. Zondag ging het om twee gemelde sterfgevallen. Ook kwamen er vijf nieuwe ziekenhuisopnames binnen. Het totale dodental stijgt hiermee naar 6.016.

Het aantal besmettingen is in het afgelopen etmaal gestegen met 165. Het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee op 47.739.

In het ziekenhuis zijn nu in totaal 11.794 mensen opgenomen (geweest).

Het werkelijke aantal doden ligt aanzienlijk hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven. Ook ligt het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk een stuk hoger. De cijfers liggen na weekenden vaak hoger, omdat er in het weekend minder wordt geregistreerd.

Wekenlange daling

Gemiddeld genomen werden er vorige week acht ziekenhuisopnames en acht overlijdensgevallen per dag gemeld. De weekgemiddeldes zijn sinds half maart niet meer zo laag geweest. Op het hoogtepunt overleden er volgens de officiële registraties ruim honderdvijftig mensen per dag en belandden dagelijks ruim vijfhonderd mensen in het ziekenhuis.

Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt na een wekenlange daling sinds enkele dagen juist weer. Dat hoeft niet te betekenen dat er ook daadwerkelijk meer mensen besmet raakten. Sinds 1 juni is het testbeleid aanmerkelijk verruimd, waardoor er meer mensen in aanmerking komen voor een test. Doordat ook mensen met milde klachten zoals niezen en verkoudheid worden getest, zijn er waarschijnlijk honderden extra gevallen aan het licht gekomen die anders onder de radar waren gebleven.