Lewis Hamilton: ‘Breek alle standbeelden van slavenhandelaren af’

Print
Lewis Hamilton: ‘Breek alle standbeelden van slavenhandelaren af’

Het standbeeld van Edward Colston wordt in het water gegooid. Inzet: Lewis Hamilton. Afbeelding: EPA

Lewis Hamilton roert zich steeds heftiger in de strijd tegen racisme. De Britse wereldkampioen in de Formule 1 heeft regeringen over de hele wereld opgeroepen alle standbeelden van mensen met racistische achtergronden af te breken.

Hamilton deed zijn oproep op Instagram bij een foto van een demonstratie tegen racisme in Bristol. De actievoerders trokken zondag het beeld van Edward Colston van zijn sokkel en gooiden het in het water. Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman en politicus die een groot deel van zijn vermogen verdiende met slavenhandel. ‘Ons land eerde een man die Afrikaanse slaven verkocht! Alle standbeelden van racistische mannen die geld verdienden door een mens te verkopen, moeten worden gesloopt’, schreef Hamilton.

,,Als een van die mensen dat standbeeld niet had neergehaald, zou het nooit weggehaald worden”, gaat de zesvoudig wereldkampioen verder. ,,Er wordt over gesproken om het beeld in een museum te zetten, maar het hoort op de bodem van de rivier. Net als de twintigduizend Afrikaanse zielen die gestorven zijn op hun reis en overboord zijn gegooid op zee. Hij nam ze weg bij hun families en land en zou nooit vereerd moeten worden. Het moet vervangen worden door een eerbetoon aan al die mensen die hij heeft verkocht. Al die mensen die hun leven hebben verloren.”

Hamilton was ook een van de sportberoemdheden die zich meteen uitte na de gewelddadige dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. Hij bekritiseerde zijn collega’s in de Formule 1, die zich stil hielden bij de protesten tegen racisme en beschreef de autosport als een door blanken gedomineerde sport.