Krijtprotest FNV voor verhoging minimumloon naar 14 euro

Print
Krijtprotest FNV voor verhoging minimumloon naar 14 euro

Actievoerders tekenen hun wensen met krijt op de stoep voor het stadhuis van Valkenburg. Afbeelding: De Limburger

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Met het maken van een grote krijttekening heeft de vakcentrale FNV maandagmiddag in Valkenburg gepleit voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur.

De actie vond plaats voor het stadhuis van Valkenburg. „Het minimumloon wordt in Den Haag vastgesteld”, legt campagneleider Kim Baudewijns uit. „Maar de gemeenten krijgen wel te maken met de gevolgen daarvan: als mensen in de problemen komen omdat ze te weinig verdienen, kloppen ze hier aan voor hulp.”

Lees ook: PvdA komt met initiatief voor hoger minimumuurloon

Het was aanvankelijk de bedoeling om in het hele land te gaan demonstreren voor een verhoging van het minimumloon, dat momenteel rond de tien euro schommelt. Door de coronacrisis kan dat echter niet. „We hadden zo’n demonstratie gepland in Heerlen, maar die moesten we afblazen toen de coronacrisis zich aandiende”, zegt Jef Kleijnen, actievoerder en raadslid in Valkenburg.

Alternatief

Krijten op de stoep is volgens Menno Janssen - zelf raadslid in Maastricht - een prima alternatief: „Met een paar mensen kun je in korte tijd een aardig statement neerzetten, terwijl je makkelijk voldoende afstand van elkaar kunt houden.” De afgelopen weken werden soortgelijke acties gevoerd in Landgraaf en Maastricht.

Kleijnen (VSP) heeft maandagavond tijdens de raadsvergadering in Valkenburg een motie ingediend, samen met de fractie PGP, waarin de gemeente wordt gevraagd om het pleidooi voor een hoger minimumloon te onderschrijven. Met de steun van het CDA en drie raadsleden van AB (Dauven, Marx en Cobben) is de motie aangenomen.

Horeca

VVD heeft tegen gestemd. Volgens de partij hoort inkomenspolitiek thuis in Den Haag en niet in de raadzaal van Valkenburg. Ook de AB-raadsleden Weerts en Hardy verwerpen het voorstel. Er wordt alleen gekeken naar de werknemers en niet naar de werkgevers, constateert Bert Hardy: „Ik denk dat de Valkenburgse horeca ons deze motie niet in dank zal afnemen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen