NOC*NSF zet streep door Sportgala 2020

Print
NOC*NSF zet streep door Sportgala 2020

Afbeelding: ANP

De jaarlijkse sportverkiezingen gaan dit jaar, bij gebrek aan veel internationale evenementen, niet door. Dat meldt NOC*NSF. Alle prestaties uit 2020 tellen mee voor het gala van volgend jaar.

Het besluit van de sportkoepel, dat het Sportgala ieder jaar samen met de NOS organiseert, is niet geheel verrassend. Veel belangrijke evenementen zijn door de coronapandemie afgelast of uitgesteld.

In een olympisch jaar draaien de verkiezingen voor een aanzienlijk deel om de prestaties op de Olympische Spelen. Die werden met een jaar uitgesteld, net als het EK voetbal en de nodige andere WK’s. ,,Er is inmiddels zo veel sport afgelast, dat er geen sprake is van een volwaardig sportjaar. Ook bestaat er nog veel onzekerheid over de rest van het sportjaar”, meldt NOC*NSF.

Volgend jaar

Opvallende prestaties uit het sportjaar 2020 worden meegewogen in de verkiezingen van volgend jaar. Zo werden Mathieu van der Poel en Ceylin del Carmen Alvarado begin dit jaar wereldkampioen veldrijden en wonnen Kjeld Nuis, Patrick Roest, Jutta Leerdam en Ireen Wüst individuele wereldtitels schaatsen.

Later dit jaar staan vooralsnog grote evenementen op het programma zoals de drie grote wielerrondes, twee grand slams in het tennis en een ingekort Formule 1-seizoen.