Ruim 100 demonstranten voor eerder sluiten nertsenfokkerijen

Print
Ruim 100 demonstranten voor eerder sluiten nertsenfokkerijen

Afbeelding: ANP

Meer dan honderd mensen demonstreerden maandagmiddag bij het Binnenhof voor het vervroegd sluiten van nertsenfokkerijen. Deze mogen nog tot 2024 doorgaan.

Dierenrechtenorganisaties Bont voor Dieren en Animal Rights willen vanwege de coronacrisis dat het houden van nertsen zo snel mogelijk stopt.

Omdat blijkt dat nertsen mensen kunnen besmetten met corona, is het volgens de organisaties niet meer verantwoord ze nog te houden. Daarom pleiten ze voor een fokverbod en eerdere sluiting.

Lees ook: Nertsen Ysselsteyn geruimd: toegangswegen tot bedrijf afgesloten

Ook willen de dierenrechtenclubs voorkomen dat bedrijven waar nertsen zijn geruimd hun stallen weer vullen met nieuwe dieren. „Zolang er nertsen worden gehouden, houden we problemen met corona in de stallen”, zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. „Het is een verwerpelijke industrie die gevaarlijk is voor de volksgezondheid. We moeten er mee stoppen.”

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw is het vanwege een vervoersverbod nu al niet mogelijk om geruimde stallen opnieuw te vullen. Bovendien moeten stallen enkele maanden leegstaan, om zo te garanderen dat er geen virus meer aanwezig is. Pas daarna mogen nertsenhouders weer nieuwe dieren houden.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zegt een wetsvoorstel in te gaan dienen voor een beroepsmatig fokverbod op „alle dieren die vatbaar zijn voor het coronavirus”. Daaronder vallen nertsen, fretten en katten. Ook heeft ze een motie ingediend waarin ze het kabinet oproept het opnieuw vullen van stallen te verbieden.