Journalistieke hoofdprijs voor Project 46 van De Limburger

Print

Tegelwinnaars Rik van Hulst en Judith Janssen. Video: De Limburger

Journalisten Judith Janssen en Rik van Hulst van De Limburger hebben een Tegel gewonnen voor hun ‘Project 46’ over verkeersslachtoffers. De Tegel is de belangrijkste journalistieke prijs van Nederland.

Judith Janssen en Rik van Hulst kregen de prijs in de categorie Regiojournalistiek voor een veelgelezen artikelenserie over negentien Limburgse verkeersslachtoffers. Het afgelopen halfjaar werden wekelijks de persoonlijke verhalen gepubliceerd - en podcasts uitgezonden - van nabestaanden van mensen die in 2018 het leven lieten in het verkeer.

Juryvoorzitter van De Tegel, Hille van der Kaa, zei dat Janssen en Van Hulst de Tegel verdienen voor hun werk over een zeer relevant maatschappelijk thema, dat ze een menselijk gezicht hebben weten te geven. „De journalisten hebben ongelooflijk veel werk gestoken in het achterhalen van de slachtoffers en hun verhalen. Prachtig dat hier tijd voor is vrijgemaakt. Dit werk is belangrijk voor de regio in al haar droevige details.”

Lees ook: Winnen van De Tegel is steun in de rug voor kwaliteitsjournalistiek De Limburger

Judith Janssen en Rik van Hulst reageerden vol ongeloof op de uitverkiezing. Janssen: „Wat een waanzinnig gevoel. Dit is het hoogst haalbare in de journalistiek. Rik en ik zijn dankbaar dat we de ruimte hebben gekregen om dit soort verhalen te maken. We wilden laten zien dat achter elk dodelijk ongeval veel meer zit dan een stukje in de krant. Wie zijn die mensen die dit overkomt; wat zijn de gevolgen voor de nabestaanden.”

Van Hulst: „Anderhalf jaar geleden begonnen we aan een project waar we vijf weken voor dachten nodig te hebben. Het werd een gigantische project waarbij we bijna een half jaar de tijd kregen om op zoek te gaan naar 46 slachtoffers. We vroegen als wildvreemden aan nabestaanden om uitgebreid te vertellen over het meest verschrikkelijke wat ze ooit hebben meegemaakt. Dat was niet gemakkelijk. Dan is dit wel een kers op de taart.”

Journalistieke hoofdprijs voor Project 46 van De Limburger
Judith Janssen (midden) en Rik van Hulst (rechts). Links illustrator Rob Klein Goldewijk. Foto: De Limburger

Klusjesmannen

In dezelfde categorie Regiojournalistiek waren ook onderzoeksjournalist Theo Sniekers van De Limburger en NRC-journalist Joep Dohmen genomineerd voor hun verhaal ‘De klusjesmannen van Limburg’. De reportage, die niet in de prijzen viel, gaat over het provinciebestuur dat royaal betaalde klussen en banen uitdeelt aan oud-politici. De publicatie leidde tot een kritisch rapport van de Zuidelijke Rekenkamer en een reprimande van minister Ollongren (BZK).

Lees, bekijk en beluister de verhalen van Project 46

Blij

Bjorn Oostra, hoofdredacteur van De Limburger, is ‘ontzettend blij en ontzettend trots’ met de Tegel voor Project 46. ,,In deze moeilijke tijden is het een extra stimulans om door te gaan met kwaliteitsjournalistiek en het goede werk te continueren. Een enorme opsteker.”

De uitreiking van De Tegel vond dit jaar vanwege corona online plaats vanuit de Centrale bibliotheek in Den Haag. Er waren 450 inzendingen, dat waren er veel meer dan ooit.

Overige categorieën

De Tegel in de categorie Nieuws gaat naar Ben Meindertsma en Lex Runderkamp van de NOS en Kees Versteegh en Jannie Schipper van NRC. Ze onthulden dat bij de Nederlandse luchtaanvallen in Irak zeker zeventig burgerdoden vielen.

De Tegel voor Verslaggeving is voor vier verslaggevers van het AD/Utrechts Nieuwsblad; Yelle Tieleman, Peter Koop, Carla van der Wal en Tobias den Hartog, voor hun reportages na de tramaanslag in Utrecht.

Siebe Sietsma en Luuk Mulder krijgen een Tegel in de categorie Buitenland voor hun reportage over paspoorthandel vanuit Malta.

In de categorie Interview gaat de Tegel naar Coen Verbraak met zijn productie over Onze jongens op Java.

In de categorie Achtergrond ging de prijs naar Clara van der Wiel en Hugo Logtenberg van NRC over de angstcultuur op de Universiteit van Amsterdam, waar een hoogleraar zich jarenlang schuldig maakte aan seksueel overschrijdend gedrag.

Voor hun onderzoek naar de toeslagenaffaire rond de kinderopvang hebben Pieter Klein (RTL Nieuws) en Jan Kleinnijenhuis (Trouw) de Tegel ontvangen in de categorie onderzoek.

De Storimanstrofee voor de beste reportage van een cameraman is voor Ruben Kocx voor zijn productie over de dilemma’s rond de kwaliteit van leven.

De Publieksprijs gaat naar een team datajournalisten van Pointer voor hun reportage over de buitensporige winsten van zorginstellingen.

In de categorie Audio gaat de Tegel naar Maarten Dallinga van Omroep Gelderland voor zijn aangrijpende podcasts over zelfmoord.