Eerste week teststraat: meer dan 3000 mensen getest in Limburg

Print
Eerste week teststraat: meer dan 3000 mensen getest in Limburg

Teststraat corona. Afbeelding: Peter Schols

Urmond / Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Beide Limburgse GGD’en hebben vorige week meer dan 3000 coronatesten afgenomen in de teststraten in Urmond en Venlo. Het besmettingspercentage is laag: 51 mensen werden positief bevonden.

Sinds vorige week is het voor iedereen die klachten heeft die kunnen duiden op corona mogelijk om zich te laten testen. In Venlo en Urmond zijn daarvoor teststraten ingericht met een capaciteit van respectievelijk 720 en 850 personen per dag. In het geval van een besmetting volgt een bron- en contactonderzoek. Het begin verliep stroef vanwege problemen met het landelijke nummer dat mensen moest doorverwijzen naar de juiste teststraat. Die kinderziektes zijn inmiddels voorbij, constateert Guido Corten van de GGD Zuid-Limburg tevreden. „Er zit een stijgende lijn in. De eerste dag was het rustig, maar op vrijdag mochten we al vijfhonderd man verwelkomen. Het lijkt erop dat de drempel gaandeweg lager is geworden.”

Zuid-Limburg

Exacte cijfers heeft hij niet voorhanden, maar Corten schat dat de afgelopen week zo’n 2000 personen zich aan een test hebben onderworpen in Urmond. Het maximale aantal van 850 testen per dag wordt dus bij lange na niet gehaald. Dat is volgens Corten dan ook niet het belangrijkste doel. „Het gaat erom dat iedereen zo snel mogelijk geholpen wordt. Tot dusverre hebben we nog niemand hoeven door te schuiven naar een andere datum en dat is positief.” De besmettingsgraad ligt volgens Corten „behoorlijk laag”: het aantal positief getesten in Urmond bedraagt op dit moment zeventien.

Noord-Limburg

Volgens een woordvoerder van GGD Noord-Limburg lieten 1229 mensen zich afgelopen week testen in Venlo. Daarvan waren er 34 besmet met het coronavirus: zo’n 2 tot 3 procent. De woordvoerder zegt tevreden te zijn over de manier waarop het tot dusverre verloopt, ondanks een moeilijke start. Landelijk zijn er al zo’n 50.000 testen afgenomen. Ongeveer 2 procent testte positief.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen