Opgehokt

Een ritje door de teststraat

Print
Een ritje door de teststraat

Wachten voor de teststraat in Urmond. Afbeelding: De Limburger

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek / Urmond / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid -

Al weken heb ik last van een lichte verkoudheid die maar niet overgaat. Beetje neusverkouden, beetje keelklachten. Dus toen ik hoorde dat je je sinds 1 juni bij de GGD kunt laten testen op ‘het’ virus belde ik dinsdag 2 juni voor een afspraak.

Na twintig minuten in ‘de wacht’ werd ik te woord gestaan door een vrouw die me vertelde dat twintig minuten niets was. „Sommigen hebben twee uur moeten wachten.” Ze plande me in voor de dag erna, woensdag 3 juni, bij de ‘tent’ naast het Van der Valk hotel in Urmond dat kortstondig dienst heeft gedaan als zorghotel.

Aan het eind van de middag reed ik de parking naast het hotel op. Daar reed ik een route over een leeg plein en werd voor twee ‘coronastraten’ halt gehouden door een man met een hesje. Men was voorbereid op een armada van auto’s die zich bij de ‘drive thru’ zou kunnen melden. De tent bestaat uit twee compartimenten. Op klapstoeltjes zaten dames te pauzeren. Ze hesen zich in witte jassen, latex handschoenen aan, mondkapjes voor. Iets wat leek op een skibril dekte hun ogen af.

Toen ze in vol ornaat waren, mocht ik de tent binnenrijden. Ik wilde er een foto van maken, maar dat mocht helaas niet. Eén van hen overhandigde me een papieren zakdoek om mijn neus te snuiten. Daarna moest ik mijn hoofd uit het autoraampje steken. Jawel: ‘Zeg eens Aaaa.’ Een spatel werd in mijn keel gestoken. Even later volgde een soort peilstokje die diep in één van mijn neusgaten stak. Een kortstondig onaangenaam gevoel. Dat was het. ‘U wordt binnen 48 uur gebeld.’

De dag erna, aan het eind van de middag gaat de telefoon. „De uitslag is negatief.” Positief dus. Oef. Maar de verkoudheid is nog niet weg.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen