Begraven en cremeren in Limburg relatief goedkoop

Print
Begraven en cremeren in Limburg relatief goedkoop

Afbeelding: ANP

/ Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth / Heerlen / Hoensbroek -

Limburg is een van de goedkoopste provincies van Nederland op het gebied van begraven en cremeren.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van uitvaartonderneming Monuta onder 1.694 begraafplaatsen en 106 crematoria in Nederland.

Voor een begraafplaats betaal je in Limburg gemiddeld 2.015 euro. Een crematie kost door de bank genomen 658 euro.

Cremeren

Steeds meer mensen hebben de wens om gecremeerd te worden en dat is terug te zien in de cijfers. Vorig jaar steeg dat percentage tot 67 procent. Nergens in Nederland hebben er zoveel crematies plaats als in Limburg. In 88 procent van de uitvaarten wordt in onze provincie gekozen voor crematie.

Goedkoopst

Een stille crematie, zonder dienst, kost in Limburg 587 euro. Onze provincie is daarmee het goedkoopst van Nederland. In Friesland is een stille crematie het duurst. Daar betaal je gemiddeld 913 euro.

Toch kiezen de meesten voor een crematie met een dienst. De kosten daarvoor bedragen in Limburg gemiddeld 1.312 euro. Ook daarin is Limburg relatief goedkoop ten opzichte van de rest van Nederland.

Begraven

De minste grafkosten van Limburg betaal je in de gemeente Beekdaelen. Voor een graf Achter de Kerk in Schinnen betaal je 748 euro. Alleen in de gemeente Losser in Twente betaal je minder. De duurste begraafplaats van Limburg ligt aan de Akerstraat in Heerlen. Daar betaal je 3.596 euro voor een graf.

Niet overzichtelijk

„Dit jaar zijn we dieper gedoken in de prijsstijgingen. Daaruit bleek dat die erg kan afwijken en niet helder is hoe die tot stand komt. Het blijft, zelfs voor ons, een uitdaging om over heel Nederland de grafkosten inzichtelijk te maken. Iemand die hier niet dagelijks mee bezig is kan nu geen goede vergelijking maken. Dat moet anders kunnen”, zegt Quinten Fraai, directeur van Monuta.

De uitvaartonderneming stuurt het onderzoek naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten met het verzoek tot meer uniformiteit en transparantie in gemeentelijke grafkosten voor de consument.