Onderzoekers Universiteit Maastricht: ‘Meningen over wenselijkheid corona-app lopen erg uiteen’

Print
Onderzoekers Universiteit Maastricht: ‘Meningen over wenselijkheid corona-app lopen erg uiteen’

Afbeelding: ANP

Nederland is erg verdeeld over de corona-app die de overheid wil laten maken.

Sommigen zouden de app het liefst direct installeren, terwijl anderen het juist kwalijk vinden dat zo’n app er komt. Ook is er een ’zwevende’ groep die meer informatie wil over de voorwaarden en eigenschappen van de app. Die groep twijfelaars is mogelijk doorslaggevend voor het streven van het kabinet om de gewenste dekkingsgraad van 60 procent te halen, stellen onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

De app moet de GGD’en helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Dat moet helpen om de verspreiding van het coronavirus te beperken.

Aan een willekeurig getrokken steekproef van 926 Nederlanders werden verschillende varianten van de app voorgelegd. Deelnemers werd vervolgens gevraagd welke app zij liever zouden installeren, en of zij de app waar hun voorkeur naar uitging ook daadwerkelijk zouden installeren.

„De onderzoekers doen al jarenlang onderzoek naar voorkeuren van Nederlanders over overheidsbeleid in verschillende domeinen, maar zulke grote tegenstellingen hebben zij niet eerder gezien”, stellen de universiteiten.