Betalen per studiepunt: flexstuderen mogelijk al in 2023 ingevoerd

Studenten moeten nu nog voor een heel jaar collegegeld betalen. © ANP XTRA

Studenten op alle universiteiten en hogescholen moeten uiterlijk in 2023 collegegeld kunnen betalen per vak in plaats van per jaar. Zo moet het makkelijker worden een studie te combineren met een baan of mantelzorg of voor studenten met een handicap op hun eigen tempo te studeren.

Hanneke Keultjes

Een voorstel van VVD en PvdA, waarover dinsdag wordt gestemd, kan waarschijnlijk op een Kamermeerderheid rekenen.

Bij een aantal universiteiten en hogescholen, in Amsterdam, Utrecht en Tilburg, loopt sinds 2017 al een experiment met dit zogeheten flexstuderen. Dat was destijds ook op initiatief van VVD en PvdA. Studenten betalen per studiepunt iets meer dan 40 euro. Normaal gesproken betalen alle voltijdsstudenten collegegeld voor een heel jaar, zo’n 2000 euro per jaar.

One size fits all

De pilot duurt nog tot en met 2023, maar VVD en PvdA willen dat alle studenten op alle universiteiten en hogescholen zo snel mogelijk het wettelijke recht krijgen om op deze manier te studeren. ,,Nu zijn het een paar honderd studenten die deze kans krijgen en die moeten dan ook nog het geluk hebben dat ze op een bepaalde school zitten en vaak ook nog een bepaalde opleiding doen”, zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. ,,De rest wordt nog altijd in een one size fits all-mal gedrukt.”

En die mal knelt soms, ziet PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Zij sprak met studenten die meededen met het experiment. ,,Er zat een jonge moeder bij, een mantelzorger, een beginnend ondernemer en een student die het niet zo breed heeft en daarom veel moet werken. Dat waren allemaal mensen die zeiden: zonder deze pilot was ik gestopt.” Dat bleek ook al uit een tussenevaluatie van het betalen per studiepunt.

Flexibiliteit

Anders dan Wiersma vindt Van den Hul niet dat flexibiliteit ‘een doel op zich’ moet worden. ,,Een curriculum en een klas zijn belangrijk. Maar voor bepaalde groepen studenten, die anders zouden uitvallen, is het de oplossing.”

Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) ziet het liefst dat flexstuderen zo snel mogelijk wordt ingevoerd. ,,Dit biedt voor heel veel studenten op heel veel manieren uitkomst”, vindt voorzitter Kees Gillesse. Maar de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het ‘een brug te ver’ om studeren per studiepunt nu al te verankeren in de wet. ,,Wij willen graag dat de pilot verlengd wordt”, zegt voorzitter Alex Tess Rutten. ,,Die is nu zo kleinschalig dat je weinig kunt zeggen over de uitkomsten.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal