Mijnstreek

‘Ik ben zelfs bereid een paar familieleden een doodlopende weg cadeau te doen’

Print
‘Ik ben zelfs bereid een paar familieleden een doodlopende weg cadeau te doen’

Afbeelding: De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven / Heerlen / Hoensbroek -

COLUMN - ‘Nog een rondje!’, riep de rijleraar toen ik de eerste keer een rotonde opreed. Nog een rondje. Een zin die in mijn geheugen staat gegrift. Hij wil nog wel eens opkomen vlak voordat ik de kroeg verlaat.

Deze week waren rotondes prominent in het nieuws. De gemeente Heerlen is tevreden over de proef waarbij de rotondes zijn geadopteerd door bedrijven. Het bedrijf krijgt de mogelijk zichzelf zichtbaar te maken in ruil voor onderhoud van de rotonde. Briljant idee. Wat mij betreft mag dit idee, naast het bedrijfsleven, ook opengesteld worden voor particulieren. En dan niet alleen rotondes, maar ook andere onderdelen van onze Parkstedelijke infrastructuur. Ik ben zelfs bereid een paar familieleden een doodlopende weg cadeau te doen. Ik heb nogal wat mensen in mijn kennissenkring die zich thuisvoelen bij de eenrichtingsstraat. Ik zou een goede vriend soms wel eens met een karretje de zandweg op willen sturen.

Natuurlijk zijn niet alle bedrijven geschikt om reclame uitingen op een rotonde te plaatsen. Op het moment dat privé club Lola een reclamebord plaatst zou dat risico’s kunnen opleveren voor de verkeersveiligheid. Als het pensioenfonds een rotonde adopteert is de kans groot dat men het gras wat kort knipt. De proef in de gemeente Heerlen is in ieder geval succesvol. Geld schijnt het niet op te leveren. De adoptie procedure is net zo duur als de kosten van het onderhoud. Verbazingwekkend. Dan wordt het toch eens tijd om eens fors in de procedure te snoeien. Procedures en rotondes, ze hebben allebei onderhoud nodig. Procedures zijn helaas nog gevoeliger voor woekering dan rotondes.

Zou men ook spelen met de gedachte spelen om de rotondes in Euregionaal verband te laten adopteren? Al kan ik me niet voorstellen dat er Belgische of Duitse ondernemers geïnteresseerden zullen zijn in de rotondes bij de Woonboulevard. Kentekens verraden dat de Belgische en Duitse bezoekers de vreemde dubbele rotondes, laten we het voorzichtig stellen, niet geheel weten te adopteren.

Heerlen is positief. De gemeente Kerkrade is een geheel andere mening toegedaan. Daar stopt met de proef. Men is niet tevreden over het onderhoud. In plaats van te stoppen is het misschien raadzaam eens stevig onderhoud met die bedrijven te hebben. Dat Kerkrade kiest voor geheel ander beleid dan Heerlen en andersom is niet nieuw. Men blijft in hetzelfde rondje draaien en het lijkt onmogelijk om samen dezelfde afslag te nemen. Slagvaardig een slag slaan door dezelfde afslag te nemen. Een tekst die je zo midden op een rotonde zou kunnen neerzetten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen