Impassant

‘BLM. Black Lives Matter’

© De Limburger

COLUMN - BLM. Black Lives Matter. Nooit gedacht dat ik ooit zo’n vanzelfsprekendheid zou neerschrijven. Dat mensen van kleur ertoe doen, is een waarheid als een koe. Zoiets als: de zon is rond. Maastricht is niet breed maar lang.

Ad Van Iterson

Les één voor de stukjesschrijver: vermijd gemeenplaatsen, inkoppers, open deuren. Toch staat boven dit stukje: BLM. Black Lives Matter. Waarom? Stel je voor: je krijgt een berichtje. Van een onbekende. “Hi! Ik heb al een tijd je stukjes niet gelezen, maar klopt het dat je nog geen aandacht aan George Floyd hebt besteed? Aan racisme in het algemeen? Als dat zo is, wat ga je daaraan doen? Ik vraag het maar.”

Zo’n berichtje heb ik niet ontvangen. Ik ben maar een influencer van een halve straat lang. Maar mijn dochter, die een bedrijf leidt, mocht zoiets op haar Instagram lezen. Ze schrok ervan. Terwijl ze al zwaar wás geschrokken, zoals wij allemaal, van de stikmoord in Minneapolis. Ze zwoegde op een verklaring, op datzelfde sociale platform. Die verklaring had ze ook zonder die reactie geschreven, maar nu zat er extra spanning op de ketel. Ze belde me op. „Pap, is het ‘solidarity to’ of ‘solidarity with’? Het laatste, hè?”

„Ja, with!” zei ik. Iets te luid, want we hadden visite en imiteerden de bruiloft in Kana. De laatst geopende fles wijn was beter dan alle vorige bij elkaar.

Mijn dochter bedankte me en vroeg wat ik ging schrijven, in mijn eerstvolgende stukje. Ik zei dat ik het nog niet wist. Nou… Misschien schreef ik over Johnny Blenco, die zijn bankje op het Vrijthof had gekregen, met inscriptie. En dat ik dat ruimdenkend vond van het stadsbestuur, want Blenco had ook schuinse liedjes gemaakt, erg geestige, maar vandaag de dag niet bepaald politiek correct. De visite grinnikte en het gesprek met mijn dochter kwam tot een einde.

Telefoontje twee. We hadden spijt gekregen van onze meligheid. Haar boodschap bleef even duidelijk. Na George Floyd was de wereld niet meer dezelfde. Hoe kon ik nou niét over Black Lives Matter schrijven? Was er in Maastricht geen demonstratie? Nou dan! Ik kon ook nog eens wijzen op Yarah, Norah en Rosa, de dansende zusjes van kleur uit Meerssen. Hun laatste Instagramfilmpje, over liefde tussen zwart en wit in plaats van haat, pap, kijk daar eens naar! Heb het gedaan. Verpletterend. Ben over mijn cliché-angst heen. Black Lives Matter.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal